Internet

Posramljivanje izgleda tijela putem društvenih mreža

Društveni mediji daju mogućnost osnaživanja ljudi i širenja poruka nade i prihvaćanja tijela.

Međutim, kada se nađu u krivim rukama, društveni mediji mogu prouzročiti više zla nego dobra – pogotovo kada govorimo o posramljivanju izgleda tijela (body-shaming) i internetskom nasilju (cyberbullying).

Posramljivanje izgleda tijela (body shaming) ili posramljivanje zbog debljine (fat- shaming) jedan je od načeščih oblika internetskog nasilja.

Djevojke i društvene mreže

Nije nužno objavljivati selfije prije, tijekom i nakon svake aktivnosti. Međutim, među današnjim mladima to je postalo uobičajeno. Broj lajkova i „palaca gore“ postali su način rangiranja putem interneta, ali i u umovima mladih ljudi. Za neke – osobito djevojke – ono što započne kao zabavan način dokumentiranja i dijeljenja vlastitih iskustava, lako se može pretvoriti u opsjednutu potragu za odobravanjem, što može dovesti do pada pozitivne slike o sebi.

Internetsko nasilje u Hrvatskoj i svijetu

Prema istraživanju dobrotvorne organizacije koja se bori protiv nasilja Ditch the Label 40% sudionika istraživanja reklo je da su se osjećali loše ako se nikome nisu svidjeli njihovi selfieji, a njih je 35% reklo da je njihovo samopouzdanje direktno povezano s brojem sljedbenika koje imaju na društvenim mrežama.

Instagram je istaknut kao alat koji se najviše koristi za zlonamjerno komentiranje.

Subscribe to RSS - Internet