Strategijske smjernice

Centar BEA je u proteklim godinama podržavao inicijative za za izradu Strategijskih smjernica za liječenje poremećaja hranjenja. Zadnji radni sastanak održao se 22.ožujka 2019.u prostorima Centra BEA, Ilica 106a u Zagrebu. Predstavnici Zavoda za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja KBC Zagreb, Dnevne bolnice za poremećaje prehrane PB Sveti Ivan, Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice i Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC Zagreb okupili su se kako bi oformili 2 radne skupine u svrhu izrade strateških dokumenata za liječenje maloljetnih i punoljetnih oboljelih od anoreksije i bulimije, te nespecifičnih poremećaja hranjenja. Voditelj radne skupine za izradu Strategijskih smjernica je prof.dr.sc.Darko Marčinko.

I dalje ćemo podržavati napore kako bi se Strategijske smjernice izradile i uputile prema nadležnim institucijama (Ministarstvo zdravstva) i omogućile kvalitetniju liječnički skrb za oboljele od ovih ozbiljnih mentalnih poremećaja.

Sličan sastanak se održao i 2017. godine, kada je Centar za poremećaje hranjenja BEA u suradnji sa Hrvatskim društvom za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja pru HLZ, Psihijatrijskom bolnicom Sveti Ivan te ostalim vodećim ustanovama koje se bave poremećaja hranjenja održao radionicu pod nazivom Prevencija i liječenje poremećaja hranjenja u RH 2017: Izazovi i prilike. radionica je održana 8.rujna 2017.u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, Jankomir 11.

Radionica je okupila 31 stručnjaka iz svih dijelova Hrvatske ( Zagreb, Split, Našice, Zadar) koji se bave prevencijom i liječenjem poremećaja hranjenja kod maloljetnih i punoljetnih pacijenata.

U radionici su sudjelovali:

  • KBC Zagreb  - prof.dr.sc. Darko Marčinko i njegov tim sa Zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja,  dr.Silvana Pleština, zamjenica doc.dr.sc.Ivana Begovca sa Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, te predstavnice Centra za kliničku prehranu. 
  • Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan - dr.Hrvoje Handl i njegov tim iz Dnevne bolnice za poremećaje prehrane
  • KBC Sestre milosrdnice - doc.dr.sc.Orjena Žaja i njezin tim sa Klinike za pedijatriju
  • Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež - doc.dr.sc.Vlatka Boričević Maršanić i njezin tim ispred PBDM iz Kukuljevićeve ulice u Zagrebu.
  • NPB Popovača - dr.Marko Tomičević ispred Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju
  • NZJZ "Dr.Andrija Štampar" - prim.dr.sc.Marina Kuzman ispred Službe za školsku medicinu
  • KB Našice - dr.Božidar Petrović
  • Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru - mag.psih i psihoterapeut Ivica Milanja
  • Udruga za prava pacijenata - mag.for.znanosti i psihoterapeut Jasna Karačić
  • Centar za poremećaje hranjenja BEA - mr.sc.Jelena Balabanić Mavrović i suradnice

Na radionici je evaluiran napredak postignut na području prevencije i liječenja poremećaja hranjenja od prve radionice ovakvog tipa organizirane u prosincu 2011 ( organizacija ureda Tacso.hr), te su definirane sadašnje poteškoće i prioriteti u zajedničkom djelovanju. Do kraja listopada 2017.radna skupina izradit će popis ciljeva za djelovanje na javne politike u zdravstvu i odrediti novu pripremu za Strategijske smjernice.

Radionica je održana uz podršku Ministarstva zdravstva i pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo.

                        

 DODATNE AKTIVNOSTI:                                       

Sažeti referentni vodič za poremećaje hranjenja iz UK ( NICE SMJERNICE) , preveden uz podršku Ureda za zdravstvo i branitelje grada Zagreba u veljači 2013, dostupan je ovdje: Sažeti referentni vodič_HR.pdf  

 

                                       

Ukoliko vas interesira pregled značajnijih klinika za liječenje poremećaja hranjenja u Europi i SAD, saznajte informacije u brošuri: Liječenje poremećaja hranjenja.pdf