LIJEČENJE POREMEĆAJA HRANJENJA – METODA NEW MAUDSLEY

 

 2016.godine održana je dugo očekivana edukacije o liječenju poremećaja New Maudsley. Zagreb je posjetila ugledna engleska psihijatrica prof.dr.sc. Janet Treasure  i privukla više od stotinu stručnjaka i članova obitelji oboljelih. Edukacija je održana u dvorani Psihijatrijske bolnice Sv.Ivan u Jankomiru, Zagreb  uz podršku Gradskog ureda za zdravstvo, Ministarstva zdravlja i NZJZ "Dr.Andrija Štampar".

Tijekom prvog dana edukacije prof.Treasure objasnila je znanstvenu utemeljenost pristupa New Maudsley, te ukazala na potrebu uključivanja roditelja u pružanje podrške na putu izliječenja. Naglasila je kako je tijekom prve 3 godine nakon postavljanja dijagnoze postotak očekivanog oporavka oboljelih od anoreksije čak 80%, te da je zato važno sve napore usmjeriti na što raniju dijagnozu i uključivanje u zdravstveni sustav. Nakon 3 godine oporavak od anoreksije je duži i teži, budući da zbog efekta "izgladnjenosti mozga"  dolazi do rigidnosti u navikama i odnosu prema hrani.

Prof.Treasure je kroz video klipove demonstrirala štetne i korisne načine komunikacije unutar obitelji, predstavivši životinjske metafore za različite oblike roditeljskog ponašanja. Naglasila je kako je razumljivo da se roditelji svojim ponašanjem prilagođavaju anoreksiji, indirektno pomažući poremećaju da traje dulje. Ohrabrila je roditelje da pokušavaju pronaći bolje načine komunikacije s oboljelim djetetom bez obzira na česte pogreške - svaka pogreška je blago, prilika za učenje ( Every mistake is a treasure).

                  

U subotu smo imali prilike sudjelovati u živoj diskusiji oko mogućnosti primjene metode New Maudsley u svakodnevnom obiteljskom životu te oko prednosti i ograničenja sustava liječenja u Hrvatskoj. Sudionici su naglasili potrebu većeg suosjećanja od strane zdravstvenih djelatnika za probleme vezane uz poremećaje hranjenja. Na pitanje o opravdanosti redovite upotrebe medikamenata u liječenju poremećaja hranjenja, prof.Treasure je prisutne uputila na smjernice NICE koje su trenutno važeće preporuke za liječenje poremećaja hranjenja u Velikoj Britaniji, u kojima je jasno istaknuto kako nema znanstvene opravdanosti niti dokaza da se anoreksija liječi uz pomoć farmako terapije ( navedene NICE smjernice su prevedene na hravstki i možete ih pročitati na stranicama http://www.centarbea.hr/Strategijske_smjernice  ).

Na edukaciji su osim uvažene prof.dr.sc.Janet Treasure, sudjelovali i hrvatski stručnjaci: doc.dr.sc.Igor Filipčić, ravnatelj PB Sv.Ivan; prof.dr.sc.Darko Marčinko, ravnatelj Spec.zavoda za personologiju i por.hranjenja KBC Zagreb; dr.Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane PB Sv.Ivan; doc.dr.sc.Orjena Žaja, Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice;  doc.dr.s.Ivan Begovac, ravnatelj Spec.zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC Zagreb.

             

 

INFORMACIJE O NEW MAUDSLEY METODI


Pristup New Maudsley temelji se na povećavanju kapaciteta stručnjaka i roditelja za pružanje podrške oboljelom od anoreksije, bulimije i nespec. poremećaja hranjenja na putu ozdravljenja.

New Maudsley metoda razlikuje se od Family Based Treatment (FBT) Maudsley metode: New Maudsley metoda dizajnirana je kao dodatak drugim načinima liječenja i prvenstveno je usmjerena poučavanju roditelja i zdravstvenih djelatnika o načinima pravilne komunikacije s oboljelima.

New Maudsley metoda bazira se na niz korisnih tehnika i psiho-edukativnih materijala koji roditeljima, bližnjima i stručnjacima olakšavaju razumijevanje oboljele osobe, te se stvara okruženje koje pospješuje oporavak. Poremećaji hranjenja često traju duže vremensko razdoblje, i New Maudsley metoda osnažuje obitelj, bližnje i stručnjake zanimljivim uvidima u vlastito ponašanje i ponašanje oboljelog.


Pročitajte odlomak iz knjige i upoznajte s metodom New Maudsley Janet

 Janet Treasure - 4. poglavlje stranica 1

 Janet Treasure - 4. poglavlje stranica 2

 Janet Treasure - 4. poglavlje stranica 3

From: “Skills-based Learning for Caring for a Loved One with an Eating Disorder” by Janet Treasure, Grainne Smith and Anna Crane, Copyright (2007 © ) Taylor & Francis. Reproduced by permission of Taylor & Francis Books UK. Nije dozvoljeno preuzimanje ili umnožavanje teksta bez odobrenja izdavača.Više o prof.dr.sc.Janet Treasure:

Prof.Treasure je vodeći autoritet na području liječenja poremećaja hranjenja u Velikoj Britaniji i svijetu. Predavala je na King's College u Londonu, te  radila na South London i Maudsley Hospital. Napisala je preko 360 znanstvenih članaka o poremećajima hranjenja kao i knjigu „Skill based learning for caring for a loved one with eating disorders“ ( 2007). Dobitnica je brojnih nagrada za znanstvena postignuća: Psihijatrijske zlatne medalje Royal College, NHS nagrade za inovaciju, MHRN nagrade za rad s bližnjima oboljelih itd.   
Metoda New Maudsley  poznata je kao učinkovit način poučavanja i osnaživanja roditelja i bližnjih oboljelih od poremećaja hranjenja. Bazirana je na terapijskom pristupu nazvanom motivacijski intervju (MI), koji je usmjeren na uvećavanje osobne motivacije za promjenu samog oboljelog. Također, MI omogućava bližnjima da razviju korisnije načine komunikacije s oboljelom osobom, te da svoje ponašanje sagledaju u jasnijem konceptualnom okviru čime pomažu da se razbije začarani krug nekorisnih reakcija na poremećaje hranjenja.    
Edukacija Liječenje poremećaja hranjenja- New Maudsley metoda namijeno je roditeljima i bližnjima oboljelih od poremećaja hranjenja, kao i hrvatskim stručnjacima ( psihijatrima, psiholozima, psihoterapeutima, pedagozima, socijalnim pedagozima, nutricionistima, medicinskim sestrama itd) .
Gostovanje prof.Treasure je prilika da hrvatska stručna javnost upozna metodu New Maudsley, posebno značajna za djecu i mlade oboljele od poremećaja hranjenja, koji još žive s roditeljima.   

PRIMJER USPJEŠNE INTEGRACIJE NEW MAUDSLEY METODE U SPECIJALISTIČKU USTANOVU ZA LIJEČENJE POREMEĆAJA HRANJENJA  članak pdf. Dr.sc. Moria Golan, Journal of Eating Disorders 2013;  iskustva ustanove Shahaf -  Eating Disorders Intensive Treatment Center, Izrael.link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4081798/ i

članak  Moria Golan (2012). Eating Disorders Treatment: An Integrative Model by Means of Narrative Counseling, Motivational Interviewing, and Traditional Approaches, Relevant topics in Eating Disorders, Prof. Ignacio Jáuregui Lobera (Ed.), ISBN: 978-953-51-0001-0, InTech, Available from: http://www.intechopen.com/books/relevant-topics-in-eating-disorders/inte...    Moria Golan, 2012..pdf