Tamna strana pokreta "body positivity"

Body positivity pokret zadnjih je desetak godina napravio puno: podsjetio nas je kako tijela u različitim veličinama i oblicima mogu biti lijepa i zdrava, te da su standardi ljepote koje namećemo sebi i drugima često nerealni, nemilosrdni te postaju izvor velike osobne patnje. Mnoge influencerice, plus size modeli, krčile su put zadovoljnim i senzualnim oblim djevojkama širom svijeta.

Body positivity donio je fokus na to što tijelo može, na nježnost i brigu prema sebi. Ponekad je otišao u ekstrem, propagirajući morbidnu pretilost kao osobnu slobodu, što je poslužilo brojnim protivnicima kao razlog za odbacivanje svega što nije dijeta i vježbanje.

I onda se dogodilo nešto što su mnogi doživjeli kao izdaju i prevaru. Fat-influenceri su počeli mršavjeti. Ulaskom lijekova za mršavljenje u široku upotrebu pružila se prilika pretilim osobama da lakše reguliraju svoju tjelesnu težinu, i kada je pretilost postala stvar izbora- neki od plus-size influencera nisu više željeli biti pretili.

Vojske pratitelja podijelile su se u dva tabora: na one koji mršavljenje Oprah, Adele, Lizzo ili  Rosey Blair vide kao dobrodošli put prema zdravlju, uravnoteženoj prehrani i vježbanju, te na one druge, povrijeđene, izdane, koji su se ranije ogledali u krupnim tijelima javnih osoba.

Krenuli su napadi i posramljivanja nekadašnjih body-positivity promotora kao lažljivaca i onih koji su izdali inkluzivnu agendu. Može li osoba koja je smršavila biti body-positivity promotor? Jesu li samo „debela“ tijela- autentična, ispravna woke tijela?

Sva tijela su dobra tijela i – osim ekstremne mršavosti i debljine- sva tijela mogu biti zdrava. Tijekom života krećemo se između naših različitih oblika, mršavijih i debljih, mijenjamo se iznutra i izvana. Tijelo se usklađuje sa našim fazama života, emocionalnim stanjem, količinom kretanja, jelovnikom, hormonalnim statusom, opterećenjima, trudnoćama, brigama i gubicima.

Nećemo valjda jednu rigidnost baziranu na kultu dijetnih režima i opsesivnog vježbanja zamijeniti drugom vrstom isključivosti u kojoj su samo debela tijela- ispravna tijela?

Umjesto o kilogramima počnimo pričati o tome što nam naša životna putovanja u različitim oblicima tijela znače, kako se naše emocije ogledaju u našim tijelima. Zagrlimo sebe i zapitajmo se kako možemo biti što bliži sebi, slobodniji i sretniji. U mršavijim ili debljim tijelima, sasvim svejedno.

Jelena Balabanić Mavrović