Online predavanje"Poremećaji hranjenja u kapitalističkom društvu: Super-žena ili Super-promašaj", utorak 14.11.u 20 h, Jelena Balabanić Mavrović

Pozivamo vas na online predavanje "Poremećaji hranjenja u kapitalističkom društvu: Super-žena ili Super-promašaj" koje će u utorak 14.11.2023. u 20 h održati dr.sc.Jelena Balabanić Mavrović.

Tema predavanja je predstavljanje knjige pod istim naslovom koja je ovih dana dostupna u elektronskom i printanom izdanju (Emerald Publisher).

Predavačica će opisati osnovne ideje knjige koja se bavi sociološkom perspektivom poremećaja hranjenja u današnjem suvremenom svijetu, te utjecajem rodnih uloga u oblikovanju odnosa prema tijelu i hrani. Knjiga je nastala na temelju istraživanja provedenog prije par godina sa djevojkama i mladih ženama koje su imale iskustvo poremećaja hranjenja, te pruža jedinstveni uvid u intimni svijet oboljelih.

Perfekcionistička očekivanja kojima su mlade djevojke i žene izložene, od imperativa uspjeha u školi, vrhunske karijere, savršenog izgleda i idiličnog obiteljskog života, stavljaju ih u poziciju da se osjećaju kako "nikada nisu dovoljno dobre" pri čemu se odnos prema vlastitom tijelu pokazuje kao arena dokazivanja vlastite vrijednosti, ali i bježanja od zastrašujućih zahtjeva vanjskog uspjeha.

Želimo li razumjeti poremećaje hranjenja možda se trebamo pripremiti na kontradikcije koji ocrtavaju ovo složeno stanje psihe: potreba da se bude najbolji supostoji sa potrebom da se nestane i bude nevidljiv, kao što i potreba da budemo lijepi i privlačni opstaje zajedno s potrebom da nemamo tijelo, da budemo aseksualni ili da utjelovimo osobine suprotnog spola.

 

Obogatite predavanje svojim pitanjima i komentarima, pridružite nam se na FB live Centra BEA. 

Dobro nam došli!

 

https://books.emeraldinsight.com/page/detail/eating-disorders-in-a-capit...

 

dr.sc.Jelena Balabanić Mavrović