Edukacija u najavi- preventivni program za stručne suradnike u školama i javnozdravstvenim ustanovama

Travanj 2024: edukacija Centra BEA za stručne suradnike u srednjim školama i ustanovama javnog zdravstva- prevencija poremećaja hranjenja.

Centar za poremećaje hranjenja BEA poziva sve zainteresirane na edukaciju za stručne suradnike u srednjim školama (psihologe, pedagoge, socijalne pedagoge), profesore te djelatnike javnozdravstvenih ustanova koji žele provoditi program prevencije poremećaja hranjenja.

Edukacija traje 4 dana – od utorka do petka 9.do 12.4.2024. Iskaz interesa i rezervacija odvija se putem maila  info@centarbea.hr

Nastava traje od 10 do 13 i od 14.30 do 18 h tijekom 4 dana. Provodit će se u Centru za poremećaje hranjenja BEA, Ilica 106a, Zagreb.

Nakon završene edukacije polaznici će dobiti potrebne radne materijale i prezentacije za provođenje 10 sati programa za prevenciju poremećaja hranjenja "Tko je to u ogledalu?" , te potvrdu o provedenoj edukaciji.

Program "Tko je to u ogledalu?" provodi se od 2009.godine te je do sada obuhvatio više od 4.000 učenica zagrebačkih srednjih škola, te oko 600 učenica u Rijeci, Bedekovčini, Varaždinu, Čakovcu, Dubrovniku, Poreču i Puli.

ISTRAŽIVANJE REZULTATA – pokazalo je visoku učinkovitost programa „Tko je to u ogledalu?“. Polaznice nakon sudjelovanja u radionicama imaju u statistički značajnoj mjeri više samopouzdanje, pridaju manje važnosti mršavosti za kvalitetan život te značajno manje upražnjavaju ponašanja rizična za razvoj poremećaja prehrane (samoizazvano povraćanje, zloupotreba laksativa, držanje drastičnih dijeta, opsesivno vježbanje, svakodnevno vaganje).

Edukaciju će voditi autorica programa "Tko je to u ogledalu?" dr.sc. Jelena Balabanić Mavrović,  sociologinja I savjetodavna terapeutkinja (članica Hrvatske komore psihoterapeuta I Europskog udruženja psihoterapeuta EAP).

Nakon edukacije moguć je dogovor o redovitim mentorskim sastancima kao oblikom podrške prilikom provođenja programa u srednjim školama. Na edukaciji će biti prezentirana osnovna znanja o prepoznavanju simptoma poremećaja hranjenja, o psihološkim i kulturnim rizicima vezanima uz razvoj poremećaja hranjenja, o učinkovitoj prevenciji i praćenju učenica ( i učenika) koji su u riziku ili se liječe od poremećaja hranjenja. Uz anoreksiju, bulimiju i nespecifični poremećaj hranjenja edukacija će uključiti modul koji se bavi i poremećajem s prejedanjem ( binge eating disorder) te ortoreksijom.

Moguće je sudjelovanje i stručnih suradnika i profesora iz osnovnih škola, no program je za osnovne škole potrebno skratiti, kako bi se prilagodio mlađoj dobi i specifičnim potrebama osnovnoškolske populacije.

Cijena sudjelovanja u edukaciji je 590 eur za sva 4 dana edukacije (Centar BEA nije u sustavu PDV-a).

U cijenu je uključen ručak I osvježenje tijekom sva 4 dana.

Broj sudionika je ograničen.

Plaćanje se vrši prema predračunu. Informacije i prijave na info@centarbea.hr

Image by Piyapong Saydaung from Pixabay