Online predavanje "Poremećaji hranjenja i depresija u trudnoći i nakon porođaja", utorak 1.2.u 19 h

Pozivamo vas na online predavanje "Poremećaji hranjenja i depresija u trudnoći i nakon porođaja" koje će u utorak 1. veljače 2022. u 19 h održati klinička psihologinja,  izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš. Predavanje će biti prenošeno na fb stranici Centra BEA.

Tijekom trudnoće mnoge žene zabrinute su oko vlastite slike tijela, čemu su posebno izložene trudnice koje imaju ili su ranije imale poremećaj hranjenja. Međutim, neki od simptoma poremećaja hranjenja mogu se i smanjiti tijekom trudnoće. S druge strane, sniženo raspoloženje tijekom trudnoće i nakon porođaja važna je tema o kojoj se ne govori često. Uobičajeno je trudnoću i rano majčinstvo opisivati kao razdoblje blaženstva, tijekom kojeg žena intuitivno zna kako se ponašati i što je očekuje. Ipak, dio žena tijekom trudnoće proživljava teškoće koje variraju od blage depresivnosti do izrazito sniženog raspoloženja, što može znatno narušiti kvalitetu života trudnice. Također, nakon porođaja majke mogu biti dodatno ranjive za javljanje depresije, što stvara dodatno opterećenje za mentalno zdravlje žene, kao i mogući rizik za slabije povezivanje s djetetom i teškoće s dojenjem.

Koliko su česti poremećaji hranjenja tijekom trudnoće i nakon porođaja? Što sve utječe na pojavu depresije i što je to baby blues? Kako su povezani poremećaji hranjenja i depresija u ovom životnom razdoblju?

Na ova i još mnoga pitanja odgovore će potražiti naša predavačica, izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš, specijalistica kliničke psihologije za područje mentalnog zdravlja žena. Dobro nam došli!

       

         Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash