Štetnost pro-ana i pro-mia web stranica

Pro-eating disorder websites su web stranice koje okupljaju osobe koje podržavaju, zagovaraju i diskutiraju o poremećajima hranjenja. Dvije vrste takvih stranica su pro-ana i pro-mia stranice, odnosno stranice koje podržavaju anorexiu nervosu i bulimiu nervosu. Zajednička obilježja takvih stranicu su što prikazuju anorexiu i bulimiju u pozitivnom svjetlu te ih definiraju kao način života, a ne kao psihičko oboljenje. Istraživanja su pokazala puno veći broj stranica posvećenih anoreksiji u odnosu na bulimiju te do toga dolazi zbog razlike u percepciji ova dva poremećaja, odnosno mišljenje da su osobe koje boluju od anoreksije gotovo uvijek mršave, a osobe koje boluju od bulimije nisu nužno.  Autori su tih stranica najčešće mlade djevojke, a cilj im je stvoriti zajednicu koja će redefinirati anoreksiju nervozu, pri čemu stvaraju i vlastiti rječnik. Tako se anoreksija naziva „ana“, a bulimija „mia“.

Analizom sadržaja uočeno je postojanje nekoliko uobičajenih tema takvih stranica. Najzastupljenija tema je dijeta, gubitak kilograma i brojanje kalorija. Česta je tema i prejedanja iako nije uvijek riječ o stvarnom prejedanju, već o subjektivnom, gdje osoba jede zapravo vrlo malo količinu hrane koju smatra viškom. Ostale teme su: vježbanje i povraćanje, post i uzimanje tableta. Također, često se traže i daju savjeti te se pruža socijalna podrška na putu gubitka kilograma i održavanja niske tjelesne težine, također se mogu pronaći i savjeti o tome kako prevariti  roditelje i  bližnje. Na ovakvim stranicama česte su slike koje promiču mršavost (thinspiration) te pjesme koje odaju počast prijateljicama Ani i Mii. 

Takve zajednice su izrazito štetne zbog toga što podupiru ponašanja poremećaja hranjenja (ED behavior), također ga normaliziraju, odobravaju i prezentiraju poželjnim. Imaju različiti utjecaj, u većini slučajeva negativan, na različite aspekte funkcioniranja uključujući neugodne emocije i afekte, nižu samoefikasnost, viši perfekcionizam, nižu percipiranu privlačnost  i višu potrebu za mršavošću.

Neki stručnjaci se zalažu za potpunu zabranu i cenzuru takvih stranica, dok drugi smatraju da će to sami povećati izolaciju i stigmatizaciju, stoga predlažu alternative takvih stranica kao što su: PRO-Recovery stranice, mobilne aplikacije poput „Recovery Recorda“ i blogeri i influenceri koji promoviraju zdrav način života, pravilnu prehranu i brigu za mentalno zdravlje.

Zaključno, ovakve stranice imaju izuzetno štetan utjecaj na mlade ljude zbog toga što usporavaju i ometaju oporavak od same bolesti, a također i potiču ponašanja koja imaju potencijalno negativne posljedice. Umjesto da se stranice s takvim sadržajem samo ukidaju potrebno je pružiti i dovoljan broj stranica na kojima bi se osobe mogle obratiti za pomoć i potporu.

Kristina Rajski, volonterka Centra BEA

LITERATURA:

Ambrosi-Randić, N., Pokrajac-Bulian, A., Ogresta, J. i Lacovich, M. (2008). Poremećaji hranjenja     i internet: analiza sadržaja hrvatskih web stranica. Psihologijske teme, 17(1), 37-55.

Sharpe, H., Musiat, P. Knapton, O. i Schmidt, U. (2011). Pro-eating disorder websites: Facts, fictions and fixes. Journal of Public Mental Health, 10.

 

Talbot, T.S. (2010). The Effects of Viewing Pro-Eating Disorder Websites A Systematic Review. West Indian Medical Journal, 59(6), 686-697