Recenzija knjige "Kako pobijediti poremećaje hranjenja?"

Knjiga „Kako pobijediti poremećaje hranjenja“ autora dr. Riccardo Dalle Grave-a na jednostavan način predstavlja valjane informacije o ovoj vrsti poremećaja i nudi vodič koji se temelji na kognitivno – bihevioralnoj terapiji za poremećaje hranjenja. Osobe s poremećajima hranjenja, u koje se ubrajaju anorexia nervosa, bulimija nervosa i nespecificirani poremećaji hranjenja, često se osjećaju samima i izgubljenima. Nerijetko se događa da su izložene pogrešnim podacima koje dovode do krivog tumačenja uzroka, simptoma i mehanizama održavanja samog poremećaja, što na koncu onemogućava samo nošenje i izlječenje. Ovaj priručnik pruža alate i jasan put kako bi se osoba uhvatila u koštac s poremećajem hranjenja, a podaci su temeljeni na istraživanjima i novim znanstvenim spoznajama iz ovog područja. 

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio knjige sadrži činjenice i nove spoznaje o poremećajima hranjenja. Tematski je podijeljen na pet poglavlja: Opće informacije o poremećajima hranjenja, Uzroci, Mehanizmi održavanja, Posljedice i Liječenje. Drugi dio knjige predstavlja vodič kako pobijediti poremećaje hranjenja.  Vodič je podijeljen na četiri faze koje obuhvaćaju 20 tjedana oporavka. Svaka faza traje određen broj tjedana te u svakoj fazi postoje specifični ciljevi koje bi trebalo ostvariti.  Knjiga sadrži različite alate (predložak za samomotrenje, grafikon težine itd.), detaljna objašnjenja za uporabu tih alata, stvarne primjere, tehnike i vježbe.  Također su uključeni moduli o pothranjenosti i pretilosti.  Autor preporučuje pažljivo proučavanje prvog dijela, a tek onda na prijelaz na drugi dio.  

Knjiga je jasno strukturirana i pisana je jednostavnim jezikom tako da je mogu svi razumjeti. Svi medicinski pojmovi su pojašnjeni te su podaci prikazani u obliku tablica i grafikona. Moguće je koristiti ovu knjigu kao potporu specijaliziranoj terapiji ili kao knjigu za samopomoć u slučaju da osoba nije pothranjena. Osim što je namijenjena osobama koje boluju od poremećaja hranjenja, može biti od velike koristi članovima obitelji kako bi bolje razumjeli samu prirodu i težinu ovih poremećaja.

U moru informacija koje su dostupne u današnje vrijeme ova knjiga je mala riznica svih potrebnih informacija koje su potrebne u boljem razumijevanju i nošenju s poremećajima hranjenja.

 

Kristina Rajski, volonter Centra BEA