Aktualnosti

 • GRUPA UNUTARNJI KRITIČAR  - Uključite se u grupu unutarnji kritičar koju vodi psihologinja Sunčana Rokvić iz Savjetovališta ŽirahaUnutarnji kritičar je naziv za sve one misli, unutarnje monologe i procjenjivanje sebe koje se odvija u našim glavama. Uloga unutarnjeg kritičara je da nam između ostaloga služi kao kompas i da s dozom kritičnosti promatramo sebe. No, često se uhvatimo u njegovu mrežu i opterećuje nas samookrivljavanje, nezadovoljstvo samima sobom, osjećaj da nismo dovoljno dobri za sebe i druge.

      Grupa počinje s radom 9.4. Više pročitajte na   http://savjetovalisteziraha.com/?p=4323

 • CENTAR BEA PREPORUČUJE Pozivamo vas na tečaj tehnike mindfulness u Centru MODUS, Ulica kneza Mislava 11, Zagreb. Tečaj se održava tijekom 8 subota u periodu od 23.4.do 11.6.2016, u trajanju 17 do 19 h ( deveti susret je planiran u rujnu). Radionice vodi suradnica Centra BEA, psihologinja i kognitivno-bihevioralna terapeutkinja Petra Malešević. Informacije na http://dpp.hr/radionice-mindfuness-a-u-centru-modus/

​                                                           

 • FILM za mlade - MOJA SESTRA MRŠAVICA Kino Europa u Zagrebu subotu 19.3.u 15 h prikazuje švedski film o odrastanju djevojčice čija starija sestra ima poremećaj hranjenja. Toplo preporučujemo obiteljski odlazak u kino!

                                       

 • PSIHODRAMA U CENTRU BEA: Ukoliko imate iskustvo s poremećajem hranjenja, prijavite se na besplatne psihodramske radionice koje vodi dr.sc. Damir Miholić, docent na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, psihodramski terapeut sa ECP licencom (European Certificate for Psychotherapy) i vanjski suradnik Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih. Radionice će se održati tijekom 2 vikenda u ožujku u prostoru Centar BEA, Ribnjak 38:
  Subota 05. 03. 2016. / 17.00 – 20.00 sati
  Nedjelja 06. 03. 2016. / 09.00 – 12.00 sati
  Subota 12. 03. 2016. / 17.00 – 20.00 sati
  Nedjelja 13. 03. 2016. / 09.00 – 12.00 sati

  Kao koterapeut, u radionici će sudjelovati i Lucija Dugandžić, studentica diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije na istom fakultetu.
  Radionice su namijenjene ISKLJUČIVO osobama sa simptomima poremećaja hranjenja ( anoreksija, bulimija, nespecifični poremećaj hranjenja / kompulzivno prejedanje), a rezultati anonimne evaluacije radionica psihodrame koristit će se u diplomskom radu.

  Prijave i informacije na mail info@centarbea.hr
  Više pročitajte ovdje PSIHODRAMA.pdf     Molimo maloljetne sudionice radionice da donesu potpisanu suglasnost roditelja/skrbnika  SUGLASNOST.pdf

                                           

 • Subota u Centru BEA: Najavljujemo predavanje Potiskivanje misli- efekt bijelog medvjeda, psihologinje Sunčane Rokvić. Brojna istraživanja pokazuju povezanost naših misli, emocija te fizioloških reakcija našeg tijela.  Kada mislimo pozitivne i ugodne misli, tako se i osjećamo psihički i fizički. No, što sa svim onim mislima koje nam nisu ugodne, a stalno nam naviru? Polaznici će na ovom predavanju naučiti više o vlastitim obrascima mišljenja te kako potiskivanje misli ima paradoksalni učinak – te misli nam se javljaju još više. Kroz praktično iskustvo osvijestit će povezanost misli, emocija i tijela te se upoznati s takozvanim „efektom bijelog medvjeda“. Predavanje će se održati u subotu 12.3.u 11 h u Centru BEA, Ribnjak 38. Na predavanju će psihologinja predstaviti i novi ciklus radionica Unutarnji kritičar  Više pročitajte ovdje Unutarnji kritičar.pdf    SVA SU MJESTA POPUNJENA - NE PRIMAMO VIŠE PRIJAVE

    Ulaz je slobodan uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr 

                                         

                                                                      

 • Subota u Centru BEA: Pozivamo vas na predavanje „Moje putovanje prema oporavku“ socijalne pedagoginje Andree Klapčić, koje će se održati u subotu 27.2.2016.godine u 11 h u Centru BEA, Ribnjak 38. Uz osobnu ispovijest predavačice o višegodišnjoj borbi s poremećajem hranjenja te o važnoj podršci obitelji i partnera,  na predavanju će govoriti i psihijatar Dubravko Kužina, koji će pružiti stručni osvrt na Andrein proces oporavka. Ulaz je slobodan uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr

                                                                       

Andrea Klapčić:  Imam 31 godinu. Ne volim za sebe reći da sam žena, jer se još uvijek smatram djevojkom. Tek učim postati ženom. Tek sad se polako osamostaljujem i preuzimam odgovornost za svoj život. Od 13-te godine vodim "hladni rat" sa hranom. Dan danas ratujemo.  Od 18-te godine, hrana i ja odlučile smo poduzeti sve potrebne mjere s ciljem da se pomirimo. Nije nam baš glatko išlo. Osim nas, bilo je tu puno kolateralnih žrtava. Svi su hvala Bogu živi. Ali poprilično umorni. I mama i dečko. Posljednjih godinu i pol dana, tenzije su se jako smirile. Napokon. Ali proces je bio dug i težak. Pokušali smo sve osim lobotomije i egzorcizma. Kako smo svi skupa preživjeli? Teško je sažeti toliko različitih iskustava u jedno predavanje. Dat ću sve od sebe da opišem svoje putovanje dugo osamnaest godina.                                                      

 • Što je ortoreksija? Pretjerujemo li kad je riječ o zdravoj prehrani? Postoji li uopće zdrava i nezdrava hrana? Što se skriva iza pokušaja da kroz rigidne režime hranjenja postanemo savršeno zdravi? Kako osobe osjetljive psihološke strukture razumiju podjelu namirnica na tzv.zabranjene i dozvoljene? Kako bismo se pobliže upoznali s ovom temom i saznali stručne, znanstvene i iskustvene činjenice, pozivamo Vas na stručni skup pod nazivom „Ortoreksija - opsesija zdravom prehranom ili crno-bijeli svijet“ u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, i Centra za poremećaje hranjenja BEA, koji će se održati u petak, 26. veljače 2016. godine s početkom u 9:30 sati u Velikoj dvorani NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Mirogojska c. 16, Zagreb. Predavačice i predavači ( prema redoslijedu govorenja): dr.Hrvoje Handl,psihijatar; doc.dr.sc.Darija Vranešić Bender;  Maja Žanko, mag.nutr, dr.Tatjana Lesar, pedijatar gastroenterolog;  Nenad Bratković, mag.nutr., univ. mag. pharm;  Sanja Jelušić, dipl.ing.preh.teh.-nutricionist:

 Uz mail prijavu POSTAVITE  PITANJA PREDAVAČIMA - ONI ĆE ODGOVORE NA NAJČEŠĆA PITANJA UKLJUČITI U SVOJA PREDAVANJA  ILI NA NJIH ODGOVORITI U VREMENU PREDVIĐENOM ZA DISKUSIJU.  Sudjelovanje je besplatno, uz prijavu na mail info@centarbea.hr    Raspored predavanja ovdjePoziv Stručni skup Ortoreksija.pdf

                                                        

 • PREMIJERA FILMA ŽENA ZMAJ! Pozivamo Vas na premijeru hrvatskog dokumentarnog filma koji govori trima djevojkama i njihovoj borbi s poremećajem hranjenja. Film će se prikazati u četvrtak 25.2.2016.u 18 h u Kaptol centru, dvorana 5 ( Zagreb DOX). Ulaznica je 15 kn. Autorica filma je Ivana Sansević.

                                                         

 • Imate li iskustvo sa simptomima poremećaja hranjenja, sudjelujte u međunarodnom istraživanju! Potpuno anonimno ispunite on-line upitnik i pomognite razvoju metoda liječenja oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnih poremećaja hranjenja (uključivo kompulzivno prejedanje). Centar BEA podržava napore uglednog znanstvenog tima i hrvatske sekcije na čelu s doc.dr.sc.Ivanom Begovcem. Kliknite na http://goo.gl/forms/UEK8Do4ww3

                                           

 • SUBOTA U CENTRU BEA:   13.02.2016., na predavanju "Mindfulness ili usredotočena svjesnost" Dragica Barbarić, psihologinja i kognitivno-bihevioralna terapeutkinja sa završenom edukacijom iz Mindfulness Based Cognitive Therapy u organizaciji Sveučilišta Oxford i Oxford Mindfulness Centra, upoznat će vas sa zanimljivim i sve popularnijim pristupom koji Vam može pomoći u poboljšanju psihičkog i tjelesnog zdravlja, pronalasku unutarnjeg mira i poboljšanju kvalitete života. Njegovanje usredotočene svjesnosti dokazano pomaže u prevladavanju i boljem nošenju s depresijom, anksioznošću, impulzivnošću ali i poremećajima prehrane. Predavanje počinje u 11 h u Centru BEA, Ribnjak 38.

VAŽNA OBAVIJEST: Zbog iznimno velikog interesa za predavanje Dragice Barbarić „Mindfulness ili usredotočena svjesnostNE PRIMAMO VIŠE PRIJAVE. Zainteresirani se mogu prijaviti na listu čekanja, pa ćemo ih obavijestiti ukoliko netko od ranije prijavljenih otkaže svoj dolazak. Prijave na listu čekanja na info@centarbea.hr 

                                  

 • Pozivamo Vas na sudjelovanje u znanstvenom istraživanju  TJELESNA MASA KAO ČIMBENIK RIZIKA NEADEKVATNOG STATUSA VITAMINA D. Istraživanje provodi Laboratorij za znanost o prehrani Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.Vaši podaci su povjerljivi i prikupljaju se isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe.

     Više na linku  https://docs.google.com/forms/d/1i5usYlEZJL9smwXSjxJ1MNzRb0iH21rjhpoPGV9...

                                                                            

 • SUBOTA U CENTRU BEA: Pozivamo Vas na predavanje "Roditeljska uloga – postavljanje granica" psihologinje Nikoline Essert, koje će se održati u subotu 30.1.2016 u 11 h na adresi Centar BEA, Ribnjak 38.

  Nikolina Essert u svome višegodišnjem radu s roditeljima i djecom primjenjuje realitetnu psihoterapiju, te je stalna suradnica Centra BEA sa značajnim iskustvom u radu s oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim bližnjima. Predavanje „Roditeljska uloga- postavljanje granica“ usmjerit će se na izazove roditeljstva, posebice adolescenata i mladih, te istaknuti potrebu za prilagođavanjem roditeljske uloge dobi djeteta. Usporedo s odrastanjem djeteta odrastaju i roditelji, koji uče nove načine pokazivanja ljubavi, povjerenja i odgovornosti.  Ulaz na predavanje je slobodan, uz obaveznu prijavu na info@centarbea.hr NE PRIMAMO DALJE PRIJAVE, SVA MJESTA SU POPUNJENA.

                                       

 • SUBOTA U CENTRU BEA  Pozivamo vas na predavanje u subotu 16.1.2016.u 11 h pod naslovom "Roditeljska sjena - priče o odrastanju" koje će održati dr.Hrvoje Handl, psihijatar, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri PB Sv.Ivan. Predavanje će obuhvatiti razvojne etape od rođenja do odrasle dobi prema psihodinamskom modelu, te ukazati na moguće prepreke u odrastanju u emocionalno zdravu osobu. Nakon predavanja predviđena je diskusija tijekom koje će sudionici moći dr.Handlu postaviti pitanja o mogućem utjecaju obitelji na razvoj poremećaja hranjenja, te o podršci koju roditelji i bližnji mogu pružiti oboljelom na putu prema oporavku.
     Predavanje će se održati u Centru BEA, Ribnjak 38. PREDAVANJE JE POPUNJENO, VIŠE NE PRIMAMO PRIJAVE.

                                         

 •  SUBOTA U CENTRU BEA: Pozivamo vas na predavanje Ane Katarine Sansević, tjelesno orijentiranog psihoterapeuta, u subotu 19.12.2015.s početkom u 11 h pod nazivom "Gladno srce: kriza kao pokretač životnih promjena". Predavanje će se održati u Centru BEA, Ribnjak 38.

Ana Katarina Sansević: U našim životima često postoje krizni trenuci, ili čak duga razdoblja, u kojima gubimo motivaciju i volju za životom. U kojima gubimo vjeru da život može biti radostan. Čini nam se da smo stjerani u mračni kut iz kojeg nema izlaza. Gubimo kompas svog života. Ne znamo se više nositi sa životom i događajima oko nas, a osjećaji u nama su u priličnom kaosu. Na mjesto radosti, optimizma i sreće dolaze očaj, bol, strah, tuga, bespomoćnost, depresija.  Ako kriza dovoljno dugo traje, dolazi do točke kada postaje neizdrživa. I tada se, svjesno ili nesvjesno, odlučujemo na promjenu. Htjeli mi ili ne, da bi izašli iz krize, nešto moramo promijeniti. Ako ne ide po starom, moramo naći neki drugi, novi način da živimo svoj život.

                                   

I tako, upravo krize, postaju pokretači naših životnih promjena. Svaka kriza je početak procesa promjene. Procesa koji traje i kojem treba dati vremena. Procesa na čijem putu padamo i dižemo se. Procesa u kojem učimo biti strpljivi sa sobom.  Procesa u kojem učimo ljubav prema sebi. Procesa koji nema svoj konačni kraj. Koji samo ima potencijal da naš život transformira u puno ljepše mjesto za vlastito postojanje.

Zašto se javljaju životne krize? Koji je njihov dublji smisao? Što nam pokušavaju reći? Postoji li izlaz iz njih? Kako prihvatiti krizu i proces promjene? Kako se konstruktivno nositi s problemima s kojima se tada suočavamo? Koji je neostvareni životni potencijal iza naših kriza?

Ovo su samo neka pitanja na koja ćemo pokušati zajedno saznati odgovore!

Ulaz na predavanje Ane Katarine Sansević "Gladno srce: kriza kao pokretać životnih promjena" je slobodan, uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr 

 • SUBOTA U CENTRU BEA: Pozivamo vas na predavanje Ane Milčić Horvat, psihologinje i gestalt psihoterapeutkinje, koje će se održati u subotu 5.12.s početkom u 11 h pod nazivom Unutarnji kritičar. Predavanje će se održati u prostoru Centra BEA, Ribnjak 38. NE PRIMAMO DALJNJE PRIJAVE - MJESTA SU POPUNJENA

  Mnogi ljudi kritiziraju svoju inteligenciju, izgled ili sumnjaju u vlastitu vrijednost. Taj glas zove se unutarnji kritičar, a u ovom predavanju ćete čuti kako je nastao i koja mu je svrha, zašto ga ljudi uopće imaju. Je li samo negativan ili ima i neke pozitivne osobine. Ako ima i pozitivne osobine, koje su?  Unutarnji kritičar često je povezan s poremećajima prehrane, kao i s niskim samopoštovanjem, autodestruktivnošću, depresijom. Na predavanju ćemo se baviti strategijama kako se nositi s njim i kako si pomoći.

    Ulaz na predavanje je slobodan uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr 

                                    

 • SUBOTA U CENTRU BEA: U subotu 21.11.u 11 h Maja Žanko, diplomirana nutricionistkinja specijalizirana za rad s poremećajima hranjenja, održat će predavanje „Kako uvesti ravnotežu u svoj odnos prema hrani“. Maja Žanko je stalna suradnica Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri PB Sv.Ivan, Jankomir, i ovoga puta će predstaviti osnove rada nutricionističke grupe temeljene na primjeni KBT-E modela. Principi rada nutricionističke grupe mogu pomoći svakoj osobi u normalizaciji navika jedenja i drugih ponašanja koja prate problematičan odnos prema tijelu i hrani. Predavanje će se održati u Centru BEA, Ribnjak 38. Ulaz je slobodan uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr 

​                                        

 • NOVA KNJIGA KAKO POBIJEDITI POREMEĆAJE HRANJENJA autora dr.Riccardo Dalle Grave! S ponosom predstavljamo prvo izdanje knjige o KBT-E pristupu liječenju poremećaja hranjenja na hrvatskom jeziku. Izdavač Veble na Interliberu predstavit će ovu iznimnu knjigu koja može poslužiti i kao priručnik za vođenu samopomoć, te kao priručnik za samopomoć kod osoba koje nisu pothranjene. Knjiga će na dan promocije u subotu 14.11.biti dostupna po promotivnoj cijeni od 134 kn ( Zagrebački velesajam, paviljon 6). Predstavljanje knjige kroz razgovor s urednicom, izdavačem i recenzentom održat će se u subotu u 18:30 h. Veselimo se vašem dolasku!

                                                                

 •  U sklopu projekta "Edukacija stručnjaka o pravodobnom prepoznavanju poremećaja hranjenja" pokrenuli smo stranice namijenjene obiteljskim liječnicima www.f50-anoreksija-bulimija-prejedanje.centarbea.hr  na kojima pročitajte savjete o postupanju prilikom otkrivanja simptoma poremećaja hranjenja i o vođenju pacijenta s dijagnozom f50. Projekt su podržali Ured za zdravstvo i Ured za socijalnu skrb grada Zagreba, te Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar".
 • Održana Edukacija o pravodobnom otkrivanju poremećaja hranjenja namijenjena liječnicima opće /obiteljske medicine i široj zainteresiranoj javnosti. U Velikoj dvorani Šk.knjige Masarykova 28/III u Zagrebu 2.7.2015.održali smo odlično posjećenu edukaciju na kojoj se okupilo preko 120 sudionika. Zanimljiva predavanja izuzetno stručnih i iskusnih predavača doc.dr.sc.Darka Marčinka, prim.dr.sc.Orjene Žaje, doc.dr.sc.Ivana Begovca, dr.Hrvoja Handla i dr.med.Tomislava Božeka bila su usmjerena poticanju na što bolju povezanost liječnika primarne zdravstvene zaštite sa specijalističkim ustanovama u svrhu ranog otkrivanja anoreksije, bulimije i kompulzivnog prejedanja. Diskusija je istaknula pitanja poput uloge roditelja u otkrivanju simptoma, o važnosti dobre komunikacije liječnika PPZ sa specijalističkim ustanovama, o ambivalentnom odnosu oboljelih prema liječenju te o povezanosti pretilosti u dječjoj dobi sa rizikom obolijevanja od poremećaja hranjenja. 

                                             

Svi prisutni dobili su plakat s adresama i kontaktima specijalističkih ustanova u Zagrebu. Kroz anonimne evaluacije sudionici su Edukaciju ocijenili kao vrlo korisnu (prosječna ocjena 4  na skali od 1 do 5).  Program: Centar BEAedukacija 2.7.2015 .pdf     

PITANJA PUBLIKE : Može li poremećaj prehrane utjecati na razvoj ovisničkog tipa osobe tj.alkoholizam? Kakvo je stajalište stručnjaka o pro-ana i pro-mia stranicama na webu? Koliko ima pacijenata oboljelih od anoreksije koji se liječe u RH, a koliko se oboljelih ne liječi?                    pitanja publike Edukacija 2.7.2015.pdf

 • Uključite se u besplatni PROGRAM PODRŠKE RODITELJIMA I BLIŽNJIMA  oboljelih od poremećaja prehrane! Dnevna bolnica za poremećaje prehrane pri PB Sv.Ivan ( Jankomir) pod vodstvom dr.Hrvoja Handla tijekom srpnja 2015.održat će jedinstveni program osnaživanja i psihoedukacije za bližnje oboljelih od anoreksije, bulimije i EDNOSa. Za sudjelovanje u programu potrebno je rezervirati mjesto na tel: 01 3430 058 ;  01 3430 122 ili na mail adrese hrvoje.handl@pbsvi.hr ili hermina.tomaicmarinic@pbsvi.hr    Program se odvija svakim radnim danom od 9 do 15 h, od 29.6.do 30.7.2015.

                       
 

 • SUBOTE U CENTRU BEA: pozivamo vas na novo predavanje nutricionistice Maje Žanko "Čarobni svijet dijeta" koje će se održati u subotu 13.6. u 11 h u Centru BEA (Ribnjak 38). Ljeto je na vratima, haljinice, kratke suknje i hlače nam se smiješe iz izloga, a do nas sa svih strana dopiru informacije o najnovijim obećavajućim dijetama i preparatima za mršavljenje. Na predavanju će nutricionistica Maja Žanko govoriti o raznim tipovima dijeta i njihovoj efikasnosti te utjecaju istih na naše tijelo i psihu. Zajedno s publikom će pokušati odgovoriti na pitanje postoji li alternativa dijetama te kako nastaviti život dalje nakon dijeta.

                                       

                    Ulaz na predavanje je slobodan uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr

 • SUBOTE U Centru BEA: U subotu 30.5.održano je posljednje predavanje u ovoj sezoni iz ciklusa Gladno srce Ane Katarine Sansević, tjelesno orijentirane psihoterapeutkinje. Glavni dio predavanja bila je projekcija dokumentarnog filma "Naša mala suputnica"  (FadeIn produkcija). 

                                            

Tokom života raznorazni životni suputnici dijele naše staze kojima kročimo. Neki od njih su kraće, neki duže s nama. Neki su ugodni, neki neugodni. Neke poželimo imati na svom putu zauvijek, neke napustimo nakon nekog vremena. A neki od njih, iako su nam neugodni i iako ih više ne želimo na svojoj životnoj stazi, jako jako teško odlaze.

Dokumentarac priča 3 životne priče, Tanje, Ane i Tanje. Svaka od njih ima svoju suputnicu i svaka od njih se na svoj način sprijateljuje i pokušava prekinuti prijateljstvo s njom. 3 mlade žene koje otvorenog srca, hrabro pričaju o svojem poremećaju hranjenja, o uzrocima koje su ih dovele do njih, o patnji koju su im priuštile i o načinima na koje su uspjele naći izlaz iz suputništva koje više nije bilo dobro za njih.

"Buljim u školjku, buljim…u prizor gledam već milione i milione puta… " Ana      "Prave prijatelje pričanjem o bolesti nećeš izgubiti. Ali nemoj očekivati razumijevanje. Onaj tko od toga ne boluje, nikad te neće moći razumjeti." Tanja          "Bulimija je moja supstitucija za ljubav." Tanja

 • U subotu 16.5.2015. dr.Jasna Karačić održala je predavanje  „Self help- moj glas optimizma“ u Centru za poremećaje hranjenja BEA, Ribnjak 38, Zagreb. Ovo predavanje je ujedno bila i najava grupne psihoterapije dr. Jasne Karačić.  Dr. Jasna Karačić doktorandica  je na poslijediplomskom studiju Kliničke Medicine utemeljene na dokazima na području dječje i adolescentne psihijatrije s međunarodnom suradnjom, te specijalist za poremećaje prehrane  Sveučilišta u Milanu. Dr.Karačić magistrirala je forenzičnu znanost, te radi kao znanstveni  istraživač psihoterapeut u Sveučilišnoj bolnici u Padovi. Apsolventica je integrativne psihoterapije, kliničke bolnice Dubrava.

Ukoliko ste zainteresirani sudjelovati u grupama koje će od listopada 2015.voditi dr.Karačić, molimo - prijavite se na info@centarbea.hr

                    

 • Pozivamo vas na 1. konferenciju Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije koja će se održati od 24. do 26. rujna 2015. godine u Zagrebu, povodom obilježavanja 20 godina djelovanja Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT). Više o konferenciji možete pročitati ovdje: http://cabct.hr/poziv-na-sudjelovanje-na-1-konferenciji-hrvatskog-udruzenja-za-bihevioralno-kognitivne-terapije-s-medunarodnim-sudjelovanjem
 • Održan simpozij i radionica KBT-E multistep: Novi pristup liječenju svih poremećaja hranjenja u organizaciji Centra BEA i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", Mirogojska 16, Zagreb 26.i 27.veljače 2015. Glavni govornik bio je dr.Riccardo Dalle Grave - svjetski stručnjak u liječenju poremećaja hranjenja, autor knjiga i brojnih članaka i ravnatelj Odjela za poremećaje hranjenja i poremećaje težine u bolnici Villa Garda. Dr.Dalle Grave hrvatskoj javnosti predstavio je svoju metodu rada s oboljelima od poremećaja hranjenja, koja je prema posljednjim istraživanjima najučinkovitija metoda u liječenju ovih teških i po život opasnih poremećaja. Procjena uspješnosti KBT-E multistep u liječenju adolescenata je oko 80%, dok se za odrasle očekuje oko 40% potpunog oporavka ( dvije trećine odraslih pacijenata koji završavaju KBT-E tretman zadovoljavaju kriterije oporavka).
 •    

Prisutni su izrazili veliko zadovoljstvo sadržajima koje je predstavio dr.Dalle Grave, kao i interes za daljom edukacijom u KBT-E  multistep.

U uvodnom dijelu simpozija, predavali su i prof.dr.sc.Alessandra Pokrajac Bulian ( Uvod u KBT-E ), doc.dr.sc.Darko Marčinko ( Predstavljanje rada Zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja) i dr.med.Sanda Franić (Liječenje poremećaja hranjenja u bolnici RASP, Oslo). http://dalle-grave.centarbea.hr/ 

SUDIONICIMA SU MAILOM POSLANE PREZENTACIJE. UKOLIKO IH NISTE DOBILI, MOLIMO JAVITE SE NA info@centarbea.hr

Istraživanja dr.Dalle Gravea pročitajte u Stručnom kutku na internet stranici Centra BEA.

         

 •  SUBOTE U CENTRU BEA: 25.4.2015. održana je radionica o samoobrani američke aktivistkinje Stephanie Olson: Nauči se braniti! Na radionici smo naučili: što možemo učiniti kako bismo spriječili ili izbjegli fizički napad ili zlostavljanje; upotreba riječi i tjelesnih znakova kako bismo zaustavili mogućeg napadača; tehnike zaustavljanja napada. Ove vještine su vrlo učinkovite. Mogu ih koristiti svi, a naše ih učenice uspješno upotrebljavaju kako bi predvidjele ili zaustavile napade. Vještine koje naučite u svrhu samoobrane možete upotrijebiti kako biste zaštitili svoj privatni prostor, postavili granice i kako biste donosili zdrave odluke vezane za vlastito tijelo. Tehnika samoobrane može biti korisna za osobe koje imaju poteškoća u postavljanju osobnih granica. Ako vam je teško reći „ne“, ne znate se izboriti za sebe u odnosima, osjećate li da prečesto stavljate druge ispred sebe i da se osjećate kao žrtva – ova radionica će vam pomoći da se osnažite. Stephanie Olson je suosnivačica Programa osnaživanja koji je provodila  u Washingtonu D.C. Studirala je TaeKwonDo i JiuJitsu i preko 10 godina podučava tehnike samoobrane.

                                         Stephanie Olson

 • U subotu 21.3. održano je predavanje Maje Žanko: Nutricionizam i prehrambeni mitovi: "dobra" i "loša" hrana.  Mag.Žanko suradnica je Dnevne bolnice za poremećaje prehrane Sv.Ivan/Jankomir a na predavanju je govorila o biološkim, emotivnim i kulturološkim čimbenicima koji utječu na naše prehrambeno ponašanje, dotaknula se danas vrlo modernih tema nutricionizma, prehrane i dijeta te uloge koju imaju u našim životima. Zajedno s publikom prodiskutirala je teme: koliko nam je danas zaista potreban savjet stručnjaka o "dobroj" i "lošoj" hrani te što je to zapravo "normalno" a što "ne-normalno" hranjenje. 

  Maja Žanko je diplomirana nutricionistkinja koja nakon završenog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu upisuje jednogodišnju specijalizaciju iz Poremećaja hranjenja na medicinskom fakultetu u Firenzi (Italija). Radila je u specijaliziranim klinikama za poremećaje hranjenja u Firenzi i Todiju (Italija) i Melbournu (Australija).

                                                                                                                                                                                                                               

 • Centar BEA nastavlja predavanja SUBOTE U CENTRU BEA u suradnji s Anom Katarinom Sansević: Gladno srce - tijelo, hrana i emocije. Ulaz je besplatan uz obaveznu prijavu mailom na info@centarbea.hr  Više info putem iste mail adrese ili na 098 900 59 73

Ana Katarina: Mi nismo gladni hrane. Mi smo gladni Ljubavi. I zato emocionalno jedenje polako nestaje i gubi svoju moć onda kada naučimo nahraniti svoje Gladno srce. Emocionalni odnos sa hranom samo je simptom nečeg dubljeg. Pokušajmo pogledati ispod površine tog odnosa i dobiti odgovore na ova pitanja: do koje granice prihvaćamo svoje tijelo? Na koji način osjećamo emocije? I kakve veze hrana ima s tim?

Uz niz uvida iz kliničke psihologije, iskustva iz vlastitog procesa te primjera iz života, namjera mi je približiti razumijevanje našeg emocionalnog odnosa sa hranom, svima koji traže odgovore, bilo da sami žele razumjeti svoj odnos sa hranom i emocijama i svojim tijelom, ili žele pružiti podršku nekome u svojoj okolini.

                                

NOVO PREDAVANJE ANE KATARINE SANSEVIĆ u subotu 18.4.2015.u 11 h, Ribnjak 36 pod nazivom "Samokritičnost":  Glupa sam. Debela sam.   Jučer sam se stvarno osramotila pred kolegama. Da bar ono nisam rekla. Da sam bar bila pametnija...   Ova haljina mi je prekratka. I nisam se dobro našminkala danas... Vide mi se podočnjaci.    Loša sam mama, žena, kćer, partnerica... Nikad ništa ne napravim kako treba...   Preosjetljiva sam. Prezahtjevna. Imam prevelika očekivanja.     Preslaba sam. Jadna. Neodlučna i nesposobna.     Drugi su uvijek bolji od mene...                       Poznato?

Glasovi samokritičnosti ponekad su tako jaki da nam ne daju disati. Teško ih je otpustiti, promijeniti ili utišati. A onda kada i (po)mislimo da smo to uspjeli, opet se nađemo u nekoj situaciji u kojoj se aktiviraju, a mi se opet osjećamo poraženi i nedovoljno dobri. Opet nismo uspjeli. Nismo zadovoljili. Osuđeni od svijeta oko sebe. I osuđeni od svijeta u sebi. Ne ostaje nam prostor u kojem se možemo opustiti, biti zadovoljni upravo ovakvi kakvi jesmo. I to pomanjkanje stvara napetost , nemir i anksioznost koju popravljamo samo još većom težnjom ka savršenstvu. Koja vodi većoj samokritičnosti. I još većem osjećaju nezadovoljstva. Od kuda nam ti unutrašnji glasovi koji nas proganjaju i otežavaju, ponekad i najbezazlenije životne situacije? Koga to pokušavamo zadovoljiti? Zbog čega smo često okrutni i strogi prema sebi? A što nam je u tom trenutku istinski potrebno?   Savršenstvo, već znamo, ne postoji.    Ali postoji jedan blagi, nježni, mekani i suosjećajni dio nas kojem ne dajemo pažnju, na kojeg ne obraćamo pozornost. Kako otkriti taj dio sebe koji će nam pomoći da si damo ono za čime čeznemo, prijateljstvo i mir sa samima sobom.

Kako samima sebi postati najbolji prijatelji? Zakopati ratnu sjekiru i konačno si dati ruku pomirenja? I samokritičnost pretvoriti u prihvaćanje i ljubav?

Dođite da to pokušamo zajedno otkriti!    Prijavite svoj dolazak na predavanje na mail info@centarbea.hr 

                                                                

Ana Katarina Sansević vodi kontinuiranu grupu "Tihrem" (tijelo, hrana, emocije) koja je počela s radom od ožujka. To je terapijsko-procesna grupa koja se održava 2 puta mjesečno na lokaciji u blizini Trešnjevačkog placa. Način rada:  Integrativna tjelesno orijentirana psihoterapija. Teme na radionici: kontakt sa sobom, svojim tijelom, emocijama;  pokret, dah, glas; rad sa unutrašnjim kritičarem; mijenjanje crno-bijele perspektive; rad s ljutnjom, anksioznošću; ekspresiju emocija;  osviještavanje potreba; osviještavanje granica"; otvaranje srca prema sebi (i drugima).  Prijave su obavezne na mail: ana.the.katarina@gmail.com    Sve dodatne informacije na: 0913653250

Održana predavanja u ciklisi Gladno srce - Centar BEA:

 • GLADNO SRCE: CRNO-BIJELI SVIJET  - subota 31.1.2015 u 11 h, Ribnjak 38.                                                               
 • GLADNO SRCE : DAVANJE I PRIMANJE - subota 20.12.2014, u 11 h, Ribnjak 38.
 • Dobra djevojčica (potreba za savršenstvom) – subota 29.11.2014.u 11 h, Ribnjak 38.

                                                                        

 • Osjećaji i emocije – subota 8.11.2014.u 11h, Ribnjak 38.

PROPUSTILI STE PREDAVANJE? ŽELITE SE PODSJETITI NA OSNOVNE PORUKE PREDAVANJA Osjećaji i emocije?

PROČITAJTE TEKST Normalno i emocionalno jedenje Ane Katarine Sansević  Normalno i emocionalno jedenje.pdf

 • PB Jankomir ( Sveti Ivan) u Zagrebu pokreće novi program za oboljele od poremećaja hranjenja. Riječ je o Dnevnoj bolnici za poremećaje hranjenja a vodi je dr.Hrvoje Handl, psihijatar i psihoterapeut. Dnevna bolnica namijenjena je za oboljele od 18.godina i starije, sa dijagnozom anoreksije, bulimije ili EDNOS-a ( nespecifičnog poremećaja hranjenja). Sudjelovanje u programu je besplatno, potrebna je uputnica HZZO-a D1. Centralni dio programa traje 3 mjeseca, svaki radni dan 8:30 – 14:30. Sudjelovanje u programu i  izostanak sa fakulteta/ radnog mjesta može se pokriti otvaranjem bolovanja.  OTVORENE SU PRIJAVE ZA NOVU GRUPU Dnevne bolnice.            

Prije uključivanja u program Dnevne bolnice svi zainteresirani upućeni su na sudjelovanje u predprogramu: tijekom ožujka 2015.u PB Jankomir dr.Handl i njegov tim održat će 4 predavanja o Dnevnoj bolnici na kojima će oboljeli i njihovi bližnji moći postaviti pitanja i saznati više o načinu rada. Ukoliko niste sigurni želite li se ili ne želite uključiti u Dnevnu bolnicu, svejedno vas pozivamo na uvodna predavanja – dolazak na predavanja ne obavezuje vas da se uključite u rad Dnevne bolnice u prosincu. Dođite na predavanja četvrtkom u 15:30 h.u prostoru dnevne bolnice PB Sveti Ivan, Jankomir.

Za prijavu na sudjelovanje u pretprogramu/uvodnim predavanjima javite se na mail hrvoje.handl@pbsvi.hr;Hermina.TomaicMarinic@pbsvi.hr  ili na telefone 01 3430 122 ; 3430 058.

 • Održan stručni skup "Rano prepoznavanje poremećaja hranjenja u adolescenciji": u petak 24.10.2014.u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH u velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", Mirogojska 16, održan je stručni skup namijenjen stručnim suradnicima u odgojno-obrazovnim institucijama i djelatnicima u zdravstvu koji rade s adolescentima. Uoči stručnog skupa medijima je predstavljen rad nove Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri PB Sveti Ivan, te program prevencije poremećaja hranjenja Centra BEA "Tko je to u ogledalu?". Svečano otvaranje skupa uveličali su uvaženi gosti: dr.Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo,prof.Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, dr.sc.Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", dr.Igor Filipčić, ravnatelj PB Sveti Ivan, te voditelj Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja, dr.Hrvoje Handl.

Tijekom skupa održane su žive diskusije i postavljena mnoga pitanja zanimljivim govornicima, a provedena je i pismena evaluacija koja ukazuje da su sudionici zainteresirani za nastavak edukacije na temu poremećaja hranjenja te da pohvaljuju visoku stručnu razinu i primjenjivost sadržaja prezentiranih na skupu. Na skupu je bilo prisutno oko 150 sudionika.

Govornici: prim.dr.sc.Orjena Žaja, mag.Maja Crnković, doc.dr.sc.Ivan Begovac, dr. Hrvoje Handl, dr.Leandra Miletić Činić, mr.sc.Ana Ivaković, mr.sc.Jelena Balabanić Mavrović. PREZENTACIJE SU DOSTUPNE NA UPIT info@centarbea.hr

                 

Stručni skup se održao uz podršku Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", te pod pokroviteljstvom Ureda za zdravstvo grada Zagreba i Ministarstva zdravlja RH u skopu programa prevencije "Tko je to u ogledalu?" Centra za poremećaje hranjenja BEA. Zahvaljujemo i pokroviteljima Uredu za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te HEP.d.d.                                                 

 • CENTAR BEA PREPORUČUJE odličnu  autobiografsku knjigu Anoreksija- težina ljepote autorice Nede Dropulić. Riječ je o knjizi prvijencu koja na emotivan i iskren način opisuje javljanje, dugotrajnu borbu te oporavak od poremećaja hranjenja. Knjiga je prošarana i stručnim komentarima doc.dr.Darka Marčinka, no najveća vrijednost teksta je neposredno iskustvo i potresan opis godina iscrpljujuće borbe s anoreksijom, bulimijom i kompulzivnim prejedanjem. Knjiga ima sretan kraj jer je Neda danas zdrava, sretna i kreativna mlada žena koja razumije kako izići na kraj s razarajućim mislima. Bravo!   

             http://www.profil-mozaik.hr/anoreksija-tezina-ljepote/PR/149442,7090

 

 • POSTANI  IZVODITELJICA  RADIONICA  ZA  PREVENCIJU  POREMEĆAJA   HRANJENJA  „Tko je to u ogledalu?“

  Centar za poremećaje hranjenja BEA traži studentice završnih godina fakulteta humanističkih usmjerenja (psihologija, pedagogija, sociologija, ERF, socijalni rad, učiteljska akademija i sl) za provođenje radionica u srednjim školama ( period rujan – prosinac 2014.)

  Prijavu  i životopis  poslati na info@centarbea.hr   do 23.lipnja 2014.  Prijavljene kandidatkinje proći će prijamni intervju, te petodnevnu edukaciju. Provođenje radionica se honorira.

              

 • U svibnju 2014.Centar BEA proveo je 3 radionice o medijskoj pismenosti. Žensko tijelo u medijima u okviru Programa prevencije poremećaja hranjenja "Tko je to u ogledalu?". Na radionicama su se okupile studentice fakulteta pomažućih profesija i novinarstva/marketinga kako bi unaprijedile svoje razumijevanje stereotipnog prikazivanja ženskog tijela kao nerealno savršenog, uz nametanje mršavosti kao jedinog ideala ljepote. Polaznice su pokrenule nekoliko volonterskih akcija kako bi širu zajednicu potaknule na promišljanje o medijskim porukama, a djevojke i mlade žene osnažile u prihvaćanju vlastitoga tijela.

POKROVITELJ  Programa prevencije– URED ZA ZDRAVSTVO Grada Zagreba

PARTNERI:

Zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“

Centar za ženske studije

Zadarska plesna udruga „Tornadelle“

 

 • Preporučujemo tjelesno orijentiranu psihoterapeutkinju Anu Katarinu Sansević za rad na oporavku od poremećaja hranjenja. Ana je sama preboljela poremećaj hranjenja te svojim osobnim iskustvom svjedoči da je oporavak moguć. Evo što Ana kaže:

    Vjerujem da svatko od nas ima potencijal da živi autentičan, ispunjen, radostan život. Kroz svoj proces prolaska kroz poremećaj hranjenja iskusila sam da se kapacitet za Život doista može izgraditi. Svaka kriza u našem životu je prilika za rast. Pitanje je samo što činimo s prilikom?

Iz mojeg iskustva i želje da ga prenesem osobama koje i same imaju poremećaj hranjenja, osmislila sam TIHREM.

Moja misao vodilja u konceptu TIHREM je integracija našeg doživljaja Sebe kroz osviještavanje aspekata Tijelo, Hrana, Emocije.

Zato jer

Tijelom osjećamo svoje Emocije

Emocije podržavamo ili blokiramo Hranom

Hranom se brinemo o svom Tijelu

Opširnije na www.tihrem.net

 

 • Centar BEA podržava humanitarnu akciju u sklopu 2.međunarodnog festivala ružičastih vina, koji će se održati 8.ožujka 2014.u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 u Zagrebu u organizaciji udruge Women on Wine. U sklopu Festivala prikupljat će se donacije za KBC Sestre milosrdnice - za Odjel pedijatrijske gastroenterologije gdje se liječe mlade djevojke oboljele od anoreksije i bulimije. Bravo! Više pročitajte na www.womenonwine.com.hr

                  Prim.Orjena Žaja u društvu organizatorica Festivala ružičastih vina

 • STRUČNA TRIBINA "Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja: gestalt i transakcijska analiza" održala se u petak 28.2.u2014. 13 h u prostoru tribine Grada Zagreba, Kaptol 26. Tribinom smo obilježili  Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje hranjenja ( posljednji tjedan u veljači), a nastupile su psihologinje i psihoteapeutkinje Maja Stoparić, Ana Milčić Horvat i Tanja Dejanović Šagadin, te pedagoginja Maja Jagar. Centar BEA tribinu je organizirao u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" i Društvom gestalt i integrativnih psihoterapeuta Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Ovaj stručni skup registriran je pri Hrvatskoj psihološkoj komori i pri Hrvatskoj komori edukacijskih rehabilitatora.

Predavačice na stručnom skupu:

Skup je svečano otvorila pročelnica Ureda za zdravstvo prof.dr.Mirna Šitum, koja je najavila i financijsku  podršku Centru za poremećaje hranjenja BEA u provođenju programa edukacije i prevencije u odgojno-obrazovnim ustanovama.  Također, skupu se obratila i docentica Danijela Štimac Grbić, voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“ koja je istaknula važnost zajedničke akcije svih nadležnih institucija i dionika u prevenciji i ranom otkrivanju poremećaja hranjenja. Na tribini je predstavljena  edukativna brošura Vodič za otkrivanje, razumijevanje i traženje pomoći kod poremećaja hranjenja  koju su zajednički izradili Centar za poremećaje hranjenja BEA i Zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“.

          Pročelnica Ureda za zdravstvo, prof.Mirna Šitum

Na stručnoj tribini prisustvovalo je oko 140 uzvanika pomažućih profesija iz čitave Hrvatske.  Stručnjaci su imali prilike poslušati  teorijski okvir razmijevanja poremećaja hranjenja u gestalt i transkacijskoj analizi, kao i primjere rada s oboljelima od bulimije i anoreksije. Predavačice su naglasile utjecaj ranog djetinjstva  u formiranju slike o sebi , te potrebu za psiho-edukacijom  oboljelih  u svrhu  boljeg prepoznavanja emocija, dozvole da se emocije osjete  i adekvatno izraze. Naglasile su potrebu uključivanja roditelja u tretman kod mlađih oboljelih, te rješavanja odnosa s roditeljima ( separacija) kod punoljetnih oboljelih.  Na kraju stručnog skupa održana je i rasprava: istaknuta je potreba za suradnjom s liječničkom strukom kod stanja životne ugroze oboljelih i nužnost hospitalizacije težih slučajeva, kao i nedostatak ustanove za rezidencijalno  liječenje  u Hrvatskoj.  Manjak motivacije za liječenje može biti problem kod većine oboljelih, što otežava provođenje psihoterapije. Prisutni su mogli čuti i osobno svjedočanstvo izliječene osobe iz publike o vrlo dugotrajnom i izazovnom putu oporavka koji je trajao 7 godina. Također, istaknut je i čest  problem nemogućnosti  pružanja adekvatne psihoterapijske skrbi u gradovima izvan Zagreba ( centralizacija specijalističkih usluga).

U provedenim evaluacijama sudionici su istaknuli veliku korist koju su imali od sudjelovanja na stručnom skupu, te su naglasili potrebu daljnje  dodatne edukacije o radu s oboljelima od poremećaja hranjenja.

Prezentacije sa stručnog skupa možete preuzeti ovdje:

ANA MILČIĆ HORVAT Gestalt psihoterapija u tretmanu poremećaja hranjenja - teorijski okvir.pdf

TANJA DEJANOVIĆ ŠAGADIN Gestalt terapija poremećaja hranjenja.pdf

MAJA JAGAR Transakcijska analiza kao alat za razumjevanje poremećaja prehrane.pdf

MAJA STOPARIĆ Anoreksija - od psihoterapije do prevencije putem transakcijske.pdf - kontakt  maja.stoparic@gmail.com

Detaljan program   Program Tribine 28.2.Centar BEA.docx

  Doc.Štimac Grbić

                                                                 Zavod za javno zdravstvo"Dr.Andrija Štampar"                               

 •  Centar BEA održava susrete Grupe za čitanje! Namijenjena je svima koje zanima literatura o poremećajima hranjenja: osobama s iskustvom poremećaja hranjenja, studentima pomažućih fakulteta kao i svima drugima koji žele saznati više o anoreksiji, bulimiji i kompulzivnom prejedanju. Grupa se sastaje dva puta mjesečno, subotom u 11:30 do 13 h.

Grupu vodi Jelena Balabanić Mavrović, mr.sociologije i psihoterapeut pod supervizijom, autorica programa prevencije poremećaja hranjenja „Tko je to u ogledalu?“.

Sudjelovanje u grupi je besplatno. Prijave na info@centarbea.hr

 

                                                        

 • PREZENTACIJA 5 RITMOVA Upoznajte plesnu tehniku 5 ritmova na besplatnom predavanju u Centru BEA (Ribnjak 38) u ponedjeljak 14.10.u 17h. Predavanje će održati certificirana učiteljica 5ritmova Zdenka Sajko. Ova metoda plesa pomaže povezivanju s vlastitim tijelom, te je preporučujemo oboljelima od poremećaja hranjenja kao i osobama koje žele unaprijediti psiho-fizičko zdravlje. Osnivačica 5 ritmova Gabrielle Roth u mladosti je preboljela anoreksiju, a mnogim oboljelima ples 5 ritmova pomogao je pronaći put prema sebi. (napomena: Ples 5 ritmova nije zamjena za psiho-terapijski rad, već njegova divna nadopuna. Povedite prijateljicu i zaplešite! ) Rezervirajte svoje mjesto na besplatnom uvodnom predavanju prijavom na info@centarbea.hr   Više o 5 Ritmova.pdf

                                 Zdenka Sajko    

 • PRIJAVE ZA GESTALT PSIHOTERAPIJSKU GRUPU kod psihoterapeutkinje Ane Milčić Horvat u privatnoj praksi Aha savjetovanje.

  Grupa će se sastajati dva puta mjesečno u trajanju od dva sata kroz cijelu školsku godinu, do kraja lipnja. Program grupe je posebno osmišljen za osobe s poremećajem hranjenja, obrađivat će se sljedeće teme:

  Prijave traju do 25.9.,a grupa će se sastajati svaki drugi ponedjeljak od 18.45-20.45, s početkom u ponedjeljak 14.10. Svakom polazniku je na raspolaganju i mogućnost individualnog psihoterapijskog rada u grupi. Cijena za zaposlene je 200kn mjesečno, dok je za studente, učenike i nezaposlene cijena 100kn mjesečno. U grupu se mogu prijaviti svi stariji od 16 godina, a prije samog uključenja u grupu obavezan je razgovor s voditeljicom radi predstavljanja načina rada i dogovora oko prikladnosti ovog načina rada za svakog pojedinca. Maksimalan broj polaznica/polaznika je 8 pa požurite s prijavama ako se odlučite za sudjelovanje.Sve informacije i prijave možete poslati na e-mail: ana@aha-savjetovanje.hr.

  • Poremećaji prehrane - taboo tema
  • Slika tijela
  • Obiteljska dinamika
  • Razvojni put
  • Svjesnost i izbor
  • Izgradnja mreže podrške
  • Izgradnja unutarnje podrške

         psihoterapeutkinja Ana Milčić Horvat    

 

 • STRUČNA TRIBINA "Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja:psihodinamski pristup i kognitivno-bihevioralna terapija" održana je u multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice 28.2.2013 uz podršku Ureda za zdravstvo i branitelje grada Zagreba.Pred 120 posjetitelja, većinom psihologa ali i psihijatara, socijalnih radnika, liječnika školske medicine i drugih stručnjaka, predavači: Maja Crnković, psiholog ( Klinika za pedijatriju, KBS SM), prof.dr.Alessandra Pokrajac-Bulian (Odsjek za psihologiju, FFRi), doc.dr.Darko Marčinko, (pročelnik Zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja, KBC Zgb) i dr.Hrvoje Handl, psihijatar ( PB "Sveti Ivan", Jankomir) su nakon zanimljivih prezentacija na temu primjene KBT i psihodinamske terapije u liječenju poremećaja hranjenja odgovarali na pitanja iz publike o mogućnostima prevencije poremećaja hranjenja kroz javnozdravstvene akcije, o odnosu privatne psihoterapijske prakse i usluga koje pružaju javno-zdravstvene ustanove, o ulozi psihologa u zdravstvenim ustanovama, o razlikama pristup u liječenju djece i adolescenata s jedne strane i odraslih pacijentica s druge, te o izlječivosti poremećaja hranjenja. Posjetitelji su dobili Sažeti referentni vodič za poremećaje hranjenja, originalno izdan u V.Britaniji 2004, od Instituta za kliničku izvrsnost. Sažeti referentni vodič_HR.pdf

Sudjelovanje na tribini bodovano je od Hrvatske psihološke komore, te od Hrvatske liječničke komore.

Prezentacije s tribine možete dobiti na upit info@centarbea.hr  

 • GRUPA JOGE za osobe koje imaju simptome poremećaja hranjenja (anoreksija, bulimija, kompulzivno prejedanje).  Centar za poremećaje hranjenja BEA i OM joga pokreću specijaliziranu grupu za osobe koje imaju problema s prihvaćanjem vlastitog tijela. Redovito prakticiranje joge utječe na razvoj pozitivne slike o sebi i svojem tijelu, smanjuje usmjerenost na hranu te općenito smanjuje simtome poremećaja hranjenja te anksiozne i depresivne simptome.

Grupa kreće s radom u ožujku 2013. Satovi joge održavat će se u centru OM joge. Lj.Jonkea 6 ( pored Doma sportova), dva puta tjedno. Program joge je zaokružena cjelina u trajanju od tri mjeseca: od ožujka do lipnja 2013.

Svi stručnjaci uključeni u ovaj projekt volontiraju. Polaznici plaćaju samo participaciju za najam dvorane (jednokratna participacija za sva tri mjeseca programa ovisi o broju polaznika, a iznosit će od 100 do 200 kn).

Svoju prijavu pošaljite do petka 22.2.2013, na antonela.mestrovic@centarbea.hr .

   

Zahvaljujemo podršci učiteljica OM joge  www.om.com.hr !     oglas joga.pdf     

 • BESPLATNE PSIHOEDUKATIVNE RADIONICE nedjeljom u 15 h u Centru BEA (Ribnjak 36). Tijekom ožujka, travnja i svibnja volonterke Centra BEA organiziraju besplatne psihoedukativne radionice s ciljem osnaživanja i podizanja kvalitete života mladih osoba. Na radionice se mogu prijaviti svi mlađi od 30 godina.

Svaka radionica trajat će 90 minuta. Izvoditeljice su mlade psihologinje i aspolventice psihologije.

Teme radionica su:

 • 3.3.2013. u 15:00- Komunikacija i asertivnost ( zauzimanje za sebe)-prijave do 1.3.
 • 28.4.2013. u 15:00 - Kako se nositi sa stresom? ( prijave do 26.4)
 • 5.5.2013.u 15:00 - Samopoštovanje ( prijave do 3.5)

Prijave i dodatne informacije na mail antonela.mestrovic@centarbea.hr . Molimo da prilikom prijave navedete ime i prezime, dob, zanimanje i gdje ste vidjeli oglas.

besplatne radionice u Centru BEA.pdf

 • NAJAVA stručne tribine povodom Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje hranjenja, u četvrtak 28.2.u organizaciji Centra BEA Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja: psihodinamski pristup i kognitivno-bihevioralna terapija, u multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice, u 13 h. Ulaz je besplatan. Sudjelovanje se boduje prema pravilniku Hrvatske psihološke komore. Predavači: doc.dr.D.Marčinko, dr.H.Handl, prof.dr.A.Pokrajac-Bulian i prof.psih.M.Crnković.  Stručna_tribina_28.2 final.docx
 • o temi kompulzivnog prejedanja za Jutarnji list ispred Centra BEA govorila je naša suradnica i članica Antonela Meštrović (Jutarnji list 28.12.2012)   Jutarnji list Centar BEA.pdf 
 • pročitajte članak o Tečaju "Anoreksija nervoza u djece i adolescenata"  http://www.index.hr/black/clanak/u-hrvatskoj-3000-oboljelih-od-anoreksije-nervoze/647173.aspx 
 • Uskoro započinje s radom Edukacijsko - terapijska grupa za oboljele od bulimije nervoze. Voditeljica je prof.dr.sc. Alessandra Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Grupa će se sastajati ukupno 5 puta tijekom listopada i studenog. Svaki sastanak trajat će 90 minuta, a rad u grupi temeljiti će se na kognitivno-bihevioralnom pristupu. Susreti će se održavati u Centru za poremećaje hranjenja BEA (Ribnjak 36, Zagreb). Raspored održavanja drugih susreta biti će utvrđen naknadno. Prijave se primaju dok se grupa ne popuni na info@centarbea.hr

 • Pozivamo vas na Poslijediplomski Međunarodni tečaj trajnog usavršavanja liječnika I kategorije: "Anoreksija nervoza u djece i adolescenata" koji  će se održati u petak, 16.studenog  2012.g ( 8-19 h) u Multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice . Voditelji tečaja su prim.dr. sc. Žaja Franulović, prof.dr. sc. Cvitanović Šojat i prof. Z. Jurčić, uz goste predavače iz Slovenije i Norveške. Tečaj organizira: Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, MEF Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko pedijatrijsko gastroenterološko društvo i Hrvatska liječnička komora.
 • Pogledajte odličnu video najavu hrvatskog dokumentarca Žena-zmaj  o poremećajima hranjenja, autorice Ivane Sansević, produkcijske kuće Restart:  http://vimeo.com/46149822

Preporučujemo knjige:

Tajna bulimije-život pod maskom,  dr. Tatjane Škoro. Više o knjizi možete saznati na  http://www.vanis.hr/dr-tanja-skoro/

Poremećaji prehrane: 100 pitanja i odgovora, autorice Carolyn Costin, izdavač Mozaik knjiga, 2010.   http://www.carolyncostin.com    

8 Keys to Recovery from an Eating Disorder: Effective Strategies from Therapeutic Practice and Personal Experience (8 Keys to Mental Health), autorice Carolyn Costin i Gwen Schubert Grabb 

          

Tajni jezik prehrambenih poremećaja, Peggy Claude Pierre, Miš d.o.o, 2000.