Grupe podrške

 

Prijavite se na liste čekanja za idući ciklus grupe podrške, grupe za roditelje i nutricionističku grupu. Idući ciklus počinje u travnju 2017. Ukoliko ste nova korisnica Centra BEA, prije uključivanja u grupni rad potrebno je zakazati uvodni razgovor u Savjetovalištu Centra BEA: 

GRUPA ZA RODITELJE - grupa podrške namijenjena roditeljima maloljetne i punoljetne djece s problemima u odnosu prema tijelu i hrani. Grupa se održava petkom od 19:30 do 21 h. Novi ciklus grupe počinje 27.siječnja. Voditeljica grupe je Tončica Šiškov, prof.ped., psihoterapeut pokretom i plesom, NLP majstor-praktičar. GRUPA JE POPUNJENA. MOGUĆE PRIJAVE NA LISTU ČEKANJA ZA TRAVANJ 2017 na toncica.siskov@gmail.com i info@centarbea.hr , te uključivanje u predavanja New Maudsley ( više na stranici http://www.centarbea.hr/roditelji-i-strucnjaci  ) 

GRUPA ZA ZRELIJE OSOBE - Centar BEA pokreće grupu podrške za osobe zrele dobi  koje imaju problematičan odnos prema hrani. Grupa je namijenjena osobama u dobi 40+. Na susretima će se obrađivati teme usmjerene razvoju pozitivne slike o tijelu, upoznavanju emocija koje se rješavaju kroz problematičan odnos prema hrani, te unošenju ravnoteže u odnos prema tijelu, hrani i emocijama. Voditeljica je grupni psihoterapeut Hermina Tomaić Marinić. Grupa se održava utorkom od 17:30 do 19 h u Centru BEA, Ribnjak 38. Prijavljeni će biti pravodobno obaviješteni o prvom susretu. PRIJAVE NA LISTU ČEKANJA info@centarbea.hr 

GRUPA ZA STARIJE OBOLJELE- grupa podrške namijenjena osobama s problemima u prehrani starijima od 19 godina. Na grupnim susretima obrađuju se teme važne za razvoj pozitivnog odnosa prema hrani i tijelu, izražavanje emocija, dijeljenje iskustava te se koriste tehnike mindfuness.  Susreti se održavaju nedjeljom u 18.30 h.  Novi ciklus počinje 22.siječnja. Voditeljica je studentica ERFa Ivana Kurtov.  GRUPA JE POPUNJENA. MOGUĆE SU PRIJAVE NA LISTU ČEKANJA ZA TRAVANJ 2017.

GRUPA ZA MLAĐE OBOLJELE - grupa podrške namijenjena djevojkama do 18 godina usmjerena osnaživanju, jačanju motivacije za liječenje te razvoju pozitivne slike o sebi. GRUPA JE POPUNJENA. ZBOG ŠKOLSKIH OBAVEZA SVOJIH ČLANICA, GRUPA ĆE OD USKRŠNJIH PRAZNIKA PRIVREMENO MIROVATI. PRIMAMO PRIJAVE ZA LJETNU GRUPU PODRŠKE ( molimo pročitajte obavijest dolje) ILI ZA UKLJUČIVANJE U JESENSKI CIKLUS.

NUTRICIONISTIČKA GRUPA - grupa pod vodstvom nutricionistice specijalizirane za rad s poremećajima hranjenja, mag.nutr.Maje Žanko namijenjena je svim uzrastima.  Primjenom metode kognitivno-bihevioralnog pristupa prilagođenog za nutricionističko savjetovanje članovi grupe će naučiti prepoznavati mehanizme održavanja poremećaja hranjenja te usvajati strategije borbe sa starim, štetnim obrascima razmišljanja i ponašanja. Grupa se održava utorkom od 19:15 do 20:45 na adresi Centar BEA, Ribnjak 38, Zagreb.  PRIJAVE NA LISTU ČEKANJA info@centarbea.hr

INTEZIVNI LJETNI TJEDAN GRUPE PODRŠKE "DANI ZA MENE" ( mlađa i starija grupa podrške) - Grupe će se održavati od 26.6. do  2.7.2017. u Centru BEA (Ribnjak 38, Zagreb) svakodnevno u trajanju od 2 sata. Voditeljice su mag.psih.Kristina Tojčić i stduentica završne godine ERF-a Ivana Kurtov, a grupe su namijenjene  maloljetnim ( jedna grupa)  i punoljetnim osobama oboljelima od poremećaja hranjenja ( druga grupa).Na grupama podrške obrađivat će se teme važne za oporavak od poremećaja hranjenja ( osnaživanje, emocionalna pismenost, mindfulness, odnosi s okolinom itd) i služe jačanju motivacije oboljelog za dalje liječenje. 

Pokretanje ovih grupa je prilika za oboljele osobe koje žive izvan Zagreba da sudjeluju u radu Centra BEA, te za oboljele kojima ljetni mjeseci bez školskih i fakultetskih obaveza daju više prilike za posvećivanje svojim potrebama. Sudjelovanje u grupama se plaća ukupno 280 kn svih 7 dana.VAŽNO: Upis u grupe moguć je za svaku oboljelu osobu koja je već prošla uvodni razgovor u Savjetovalištu Centra BEA. Ukoliko još niste koristili naše usluge, molimo vas da se prije uključivanja u ljetni intenzivni tjedan prijavite na savjetovališni razgovor - tek nakon tog razgovora, možemo vas predbilježiti na listu sudionica za ljetni tjedan. Pitanja i prijave mailom na info@centarbea.hr   Plaćanje se vrši unaprijed, najkasnije do 20.6.2017.  

 Dodatne informacije možete dobiti i na 098 900 59 73 radnim danom 10 - 15 h.

                                     

 Saznajte više o poremećajima hranjenja u brošuri "Vodič za otkrivanje, razumijevanje i traženje pomoći", autorice mag.psih.Antonele Meštrović

                _download: Edukativna brošura.pdf      

 

Grupa za mladiće - Voditelj je apsolvent psihologije Dario Antić. Grupa je namijenjena za podršku mladićima koji imaju simptome anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja ( ortoreksija, bigoreksija, prejedanje). Prijave za jesensku grupu poslati na info@centarbea.hr  U PRIPREMI

         

 Iskustva polaznica i polaznika grupa podrške

Krenuti ili ne? Želja je bila jaka, ali bio je i strah. Strah od pogleda, odmjeravanja, „pametnih“ komentara koje sam i sama znala, od previsokih očekivanja, ponovnog razočaranja. Već na prvom susretu, otkrila sam nešto sasvim drugo. Prekrasne ljude, danas prave prijatelje, neprocjenjivu podršku i razumijevanje, mnogo iskrenih osmijeha i zagrljaja, sigurnost i mjesto za mene. Svi smo mi došli sa sličnim strahovima i sumnjama. Susret po susret, postajali smo prava mala grupa u kojoj sam počela otkrivati sebe. Ali ovoga puta, onu pravu sebe. Naučila sam voljeti sebe, prepoznavat

i ali i dopuštati si osjećaje. Naučila sam opraštati sebi. I onda, kada ne bi uspjela. I onda, kada je dan ili tjedan bio iznimno težak i razlog za odustajanje. Svaki „pad“ postajao je manje značajan, od „neuspjeha“ postao je prilika za učenje, otkrivanje i jačanje. Grupa podrške mjesto je na kojem napokon nisam morala, ali što je još i važnije, niti htjela biti savršena. Nisam ni slutila da se u meni krije neprocjenjivi izvor snage i energije, kojeg sam na grupi postupno otkrivala. Prošla je skoro godina dana od odluke da krenem. I danas znam, kako nema većeg poklona kojeg sam si mogla priuštiti. Zaslužila sam ga. T.L.                                               

Vrtlog poremećaja hranjenja se kod mene razvijao vrlo polako, postupno je preuzimao svaki dio mog života i moje osobnosti. Nisam uopće bila svjesna tog procesa jer nikad nisam lovila neku super-mršavu figuru, a ona je, bar sam tako mislila, spontano dolazila. Postalo mi je normalno izbacivati namirnicu po namirnicu iz prehrane, a tek kada je tijelo fizički počelo reagirati na nedostatak hrane, shvatila sam da činim nešto pogrešno. Mislila sam da je stvar moje odluke kad ću „sve popraviti i vratiti na staro“, ali svaki moj pokušaj je pao u vodu. Svoj identitet sam vremenom izgradila na mršavom izgledu, a ako ispustim to, izgubit ću i sebe, mislila sam. Postala sam svjesna pakla u kojem sam se našla. Hrana je postala moj neprijatelj, tijelo također, misli su inzistirale na negativnostima, a nitko me nije razumio – samu sebe nisam razumjela. Tražila sam izlaz na sve moguće načine, svaki put pogriješila, sve dok nisam došla na grupu podrške. Odjednom mi više nitko nije iznosio moguće teorije što se samnom događa niti pametovao kako da to promjenim. Susrela sam se s ljudima koji su slušali što govorim i s međusobnim iskustvom i razumijevanjem omogućili da spoznam svoj poremećaj – njegove dimenzije i jačinu. Jer bio je jači od mene. Grupa mi je pomogla da taj dio svog identita polako počnem prihvaćati, a istovremeno odvajati od sebe. Naučila me kako ojačati svoj zdravi dio; ponekad slab, ljut i tužan, a ponekad nasmijan, veseo i snažan. Savršen u svojim nesavršenostima i jedinstven samo meni. Zahvaljujući podršci moje grupe, ja danas imam svoj identitet izgrađen na onome što jesam, a ne na tome kakva bih trebala biti prema tuđim očekivanjima ili mjerilima. Zbog nje ću svoj poremećaj hranjenja smatrati najljepšom životnom poukom koju sam naučila već početkom svojih 20-ih godina. T.B.

Kad sam svoj problem uspio nazvati imenom mjesecima sam tražio i proučavao gdje bi mogao naći pomoć. Gdje god se pisalo o poremećajima prehrane spominjale su se samo djevojke, poremećaj u prehrani se prikazivao kao "ženski poremećaj". To mi je još više pokazivalo da sam "čudan" i da nema pomoći. Ali podrška je naravno postojala. Krenuo sam na grupu podrške. Iz susreta u susret osjećaji straha, srama, zbunjenosti i nelagode jer sam jedini dečko su nestajali. Grupa je postajala utočište, mjesto na kojem sam učio biti ono što jesam bez srama. Mogao sam pokazati svoje najskrivenije osjećaje i misli bez osuđivanja i zgražanja. Grupa mi je pomogla da prihvatim sebe i druge onakvima kakvi jesmo. Slušajući druge polaznice naučio sam puno, odlučio biti blaži i bolji prema sebi. Upoznao prekrasne ljude, današnje prijatelje. Savjetujem svima koji nisu sigurni da li bi krenuli na grupu da se odluče na taj potez. Možda vam baš to bude odskočna daska, onaj mali komadić koji fali na putu ozdravljenja. M.Š.

Dugo mi je trebalo da odlučim potraziti bilo kakav oblik pomoći jer za moj poremećaj nitko nije znao i i dalje ne zna (osim cura s grupe  ). Odlazak na grupu podrške omogućio mi je da razgovaram o tome sa curama koje muče iste stvari koje muče i mene, što prije nikad nisam činila. Iako sam znala da nisam sama u tome, da postoji velik broj cura koje imaju isti poremećaj, shvatila sam da nas ima svih godina i razlicitih životnih situacija i bilo je super čuti njihova iskustva jer sam nesto i naučila. Grupa je bila super organizirana i iako mi je u početku bilo teško govoriti o tim stvarima pred potpunim strankinjama, jer ipak su to neka najintimnija razmišljanja i problemi, naša grupa se ubrzo pretvorila u nešto lijepo zbog čega sam se veselila svakom ponedjeljku. T.R.