Prevencija

Provođenje programa prevencije poremećaja hranjenja „Tko je to u ogledalu?“ u 2016.godini omogućili su Ministarstvo zdravlja RH, Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

   Ured za zdravstvo Grada Zagreba       Ministarstvo zdravlja RH        

       

               Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport       

Volonterski projekt "Dozvola za nesavršenost"

Grupa volonterki okupljenih oko studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sare Peranić provodi psiho-edukacijske radionice u trajanju od 2 školska sata u srednjim školama grada Zagreba. Sara Peranić osmislila je radionicu usmjerenu osnaživanju djevojaka u srednjim školama, jačanju emocionalnog zdravlja, razvoju pozitivne slike o sebi te izgradnji kritičkog stava prema utjecaju medija ( razvoj medijske pismenosti) . Tijekom radionice djevojke dobivaju kartice koje su zapravo njihova ‘’Dozvola za nesavršenost.’’, a koja im dozvoljava vlastitu definiciju lijepog te ih podsjeća kako savršenstvo iz medija ne postoji. Umjesto uzaludnog pokušaja dostizanja nerealnih ideala savršenih tijela prisutnih u medijima, projekt pomiče fokus na ljude, interese i vrline koji nas ispunjavaju.

                autorica: Toni Mažuranić

 

Program Prevencija poremećaja hranjenja za mladiće

Projektne aktivnosti: 

  • osmišljavanje i provedba preventivnih radionica u srednjim školama
  • izrada web stranice namijenjene edukaciji o poremećajima hranjenja u mladića
  • volonterska aktivnost usmjerena osvještavanju javnosti

Srednje škole u kojima je proveden pilot projekt - radionice prevencije poremećaja hranjenja za mladiće u 2016.godini: XV.gimnazija ( šk.god 2015/2016) i Športska gimnazija, Zagreb ( šk.god.2016/2017).

                       

 

Program „Tko je to u ogledalu?“         

Glavne aktivnosti:

  • Radionice za učenice srednjih škola grada Zagreba
  • Edukacija za profesore i stručne suradnike u školama
  • Radionice medijske pismenosti za studente/studentice
  • Volonterske akcije

 

Partneri:             

Projekt „Tko je to u ogledalu?“ je projekt prevencije poremećaja hranjenja - anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja – namijenjen učenicama srednjih škola grada Zagreba, autorice mr.sc.Jelene Balabanić Mavrović. Razredi uključeni u projekt sudjeluju u 10 radionica u nizu. Do sada je u projekt uključeno preko 1.500 srednjoškolki. Škole koje su sudjelovale u projektu (2009-2015): I gimnazija, VII gimnazija, IX gimnazija, X gimnazija, XVIII gimnazija, Klasična gimnazija, Gimnazija Lucijana Vranjanina, Gornjogradska gimnazija, Prva ekonomska škola, Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, Srednja ekonomska škola i Gimnazija Vrbovec, XV.gimnazija - MIOC, Srednja škola za medicinske sestre (Mlinarska).

RADIONICE „Tko je to u ogledalu?“- obrađuju sadržaje koji se tiču oblikovanja ženskog identiteta, stjecanja samopouzdanja, razbijanja medijskih stereotipa o ženskoj ljepoti, poboljšanja prehrambenih navika, razvijanja pozitivnog odnosa prema svome tijelu i dr. Projekt je dobio pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH. Projekt je predstavljen na Kongresu Društva za prevencijska istraživanja u Lisabonu, prosinac 2011.

ISTRAŽIVANJE REZULTATA – pokazalo je visoku učinkovitost programa „Tko je to u ogledalu?“. Polaznice nakon sudjelovanja u radionicama imaju u statistički značajnoj mjeri više samopouzdanje, pridaju manje važnosti mršavosti za kvalitetan život te značajno manje upražnjavaju ponašanja rizična za razvoj poremećaja prehrane (samoizazvano povraćanje, zloupotreba laksativa, držanje drastičnih dijeta, opsesivno vježbanje, svakodnevno vaganje).

Pozitivne poruke na ogledalima u javnim prostorima - volonterska akcija unutar programa prevencije "Tko je to u ogledalu?". Pogled u ogledalo kod mnogim djevojaka i mladih žena pokreće glas osuđivanja i kritike na račun vlastitog izgleda. Pozitivne poruke su tu da nas podsjete da smo jedinstvene i lijepe na svoj način.

                                                          

Pssst. Utišaj negativne glasove u svojoj glavi. Prekrasna si. Lijepi ljudi zrače, savršeni samo poziraju. Umjesto mijenjanja sebe, promijeni svoju definiciju ljepote. Jedinstvena si  i prekrasna. Prigrli svoje obline. Danas budi nježna i blaga prema sebi.

                                               

PREDAVANJA O MEDIJSKOJ PISMENOSTI - ŽENSKO TIJELO U MEDIJIMA  za studente/studentice

    Dr. sc. Marija Geiger Zeman je diplomirala, magistrirala i doktorirala sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu. Bavi se tematikom starenja, rodnim pitanjima i (eko)feminističkim teorijama te socio-kulturnim aspektima održivosti. Svoj istraživački rad bazira na kvalitativnoj metodologiji. Dobitnica je Godišnje državne nagrade za znanost za 2009. godinu (područje društvenih znanosti).

Pozitivni primjeri razlčitih tipova ljepote u medijima:

model Jennie Runk   http://www.youtube.com/watch?v=QEvVjNlJSY0

model Lizzie Miller  http://www.youtube.com/watch?v=_pAkYPlqd_E