Što je "obrnuta anoreksija" ili bolest teretane?

Bigoreksija, često zvana i „obrnutom anoreksijom“ (naziv nastao 1994. od istraživača Pope i Katz koji su prvi zamijetili ovaj fenomen) označava stanje u kojem je pojedinac (uglavnom muškog spola) pretjerano fokusiran na mišićavost vlastitog tijela i posjeduje vjerovanje kako nije „dovoljno mišićav“. Opisano stanje sinonim je za „mišićnu dismorfiju“ odnosno iskrivljen doživljaj vlastita tijela pri čemu osoba postaje opsesivnog fokusa na tjelesni izgled, preokupirana mišlju kako je „premala, premršava, nedovoljno mišićava“.

Za razliku od stanja anoreksije u kojoj je osoba posvećena gubitku na kilaži, kod bigoreksije je osoba posvećena dobivanju na kilaži, s naglaskom isključivo na mišićnu masu. Ono što na neki način objedinjava anoreksiju kao jedan od najčešće spominjanih poremećaja hranjenja kod žena i bigoreksiju kao jednu od najčešće spominjanih smetnji u odnosu na hranu i tijelo kod  muškaraca, jesu mehanizmi u podlozi simptoma, a koji uključuju učestalo provjeravanje oblika tijela i usporedbu s drugima (do opsesivne razine), iskrivljenu sliku sebe i svog  tijela, pretjerano pridavanje važnosti izgledu i obliku tijela, manjak kritičkog uvida u vlastito stanje, provođenje specifičnih režima hranjenja usmjernih ka izgradnji željenog tjelesnog ideala te strah od konzumacije namirnica izvan popis dopuštenih uz što u komorbiditetu često dolaze anksioznost, stres, smetnje raspoloženja i narušavanje samopoštovanja.

Specifično, pojedince zahvaćene bigoreksijom karakterizira pretjeran odlazak u teretanu i vježbanje utezima, posebna dijeta fokusirana na proteinski unos (s ciljem gradnje mišića) te raspored i kombinacija obroka. Osoba postaje toliko zaokupirana vježbanjem da zapostavlja sve ostale obaveze (posao, druženja, izlaske) budući je sve podređeno gradnji tjelesnog ideala.

Uz navedeno, mnogi mladići, kada dosegnu „plafon“ vlastitih kapaciteta i iskoriste realne mogućnosti svoga tijela, iz nezadovoljstva „nedovoljnom mišićnom masom“ posežu i za zloporabom sredstava poput anaboličkih steroida ili , rjeđe, injektiranja synthola u mišiće, čime nastoje postići nadrealne mišićne posture. Zloporaba navedenih sredstava dovodi od niza somatskih nuspojava poput pojava kožnih oboljenja, reproduktivne disfunkcije, povećanog rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, disfunkcije bubrega i jetre. Sa psihološke strane, dolazi do češće pojave impulzivnih ponašanja koja mogu doseći i agresivnu razinu, ozbiljno narušavajući svakodnevicu, posebice socijalno funkcioniranje kod osobe. Navedeno vrlo zorno oslikava ozbiljnost opisanih smetnji od koje većinom obolijevaju muškarci, (posebice oni koji se bave bodybuildingom), a  o čijem se mentalnom zdravlju i dalje premalo govori.

Kako bismo u budućnosti prevenirali opisane smetnje, trebamo uz kampanje o „body postivity“ pokretu kod žena, na istome raditi i kod muškaraca! Jer ako pogledamo današnje ideale muškog tijela, oni gotovo uvijek uključuju prenaglašene mišiće i masu, iz čega proizlazi da je poruka koju društvo šalje dječacima i mladićima u razvoju da svoju muškost trebaju pokazivati kroz mišiće. Kao što djevojkama sve više dajemo do znanja da ljepota dolazi u različitim oblicima i veličinama, istu poruku ovim tekstom želimo poslati i mladićima: "vrijediš neovisno o svojoj kilaži, veličini bicepsa ili broju ocrtanih pločica na trbuhu!"

Uz navedeno, pažnju želimo skrenuti i stručnjacima na podizanje svijesti o opisanim simptomima koji su u današnjim klasifikacijama i dalje nedovoljno prepoznati te nejasno definirani  (kategorija između poremećaja hranjenja i opsesivno – kompuzivnog poremećaja), što ilustrira važnost daljeg istraživačkog rada upravo u području zaštite mentalnog zdravlja muškaraca. Ako jasnije opišemo i prepoznamo izazove i smetnje s kojima se suočavaju, jasnije ćemo znati kako im pružiti potrebnu podršku.

 

Volonterka Centra BEA, Lara C.

Literatura:

Sandgren, S.S. i suradnici.: Muscle dysmorphia in norwegian gym-going men. Kinesiology 51(2019)1:12-21

Specter, S.E.  i Wiss, D. : Muscle Dysmorphia: Where Body Image Obsession, Compulsive Exercise,  Disordered Eating, and Substance Abuse Intersect in Susceptible Males. European Eating Disorders Review, 17(3), 191–198