Predavanje 4.veljače "Tko sam i kamo idem?"

Pozivamo vas na inspirativno predavanje „Tko sam i kamo idem?“ psihologinje i psihoterapeutkinje pod supervizijom Nikoline Essert koje će se održati u subotu 4.2.2017 od 11 do 13 h u Centru BEA, Ribnjak 38, Zagreb.

Pomoću modela Eriksonovih razvojnih faza predavačica će objasniti najvažnije izazove koje svaka osoba savladava tijekom odrastanja te ukazati na puteve pronalaženja unutarnje ravnoteže u odraslih osoba. Erikson naime smatra da je da su krize identiteta  kroz koje prolazimo tijekom svojeg razvoja zapravo povoljne prilike za razvoj vlastitog stabilnog identiteta. 

Sudjelovanje u predavanju je slobodno uz obaveznu raniju najavu mailom na info@centarbea.hr

 

Lekcija zvana leptir

Jednog dana pojavio se maleni otvor na čahuri. Čovjek je sjedio i gledao kako se leptir nekoliko sati muči da bi kroz maleni otvor izvukao svoje slabašno tijelo. Onda je stao, činilo mu se da ne može dalje. Čovjek je odlučio pomoći leptiru: uzeo je škare razrezao je čahuru. Leptir je s lakoćom izašao. Ali je imao krhko tijelo i smežurana krila. Čovjek je nastavio promatrati leptira, očekujući da će se krila svakog trenutka otvoriti, povećati i raširiti se kako bi podržala leptirovo tijelo i osnažila ga. Međutim, ništa se nije dogodilo. Cijeli je svoj život leptir proveo puzeći okolo sa svojim krhkim tijelom i nerazvijenim krilima. Nikada nije poletio. Unatoč svojoj ljubaznosti i dobrim namjerama, čovjek nije razumio da su poteškoće, kroz koje je leptir morao proći izlazeći iz čahure, osmišljene kako bi krv iz tijela leptira potekla u krila onda kad se oslobodi čahure i kada bude spreman poletjeti. Ponekad su teškoće upravo ono što trebamo u životu. Kada ne bismo u svom razvoju imali nikakve prepreke bili bismo osakaćeni. Nikada ne bismo postali onoliko snažni koliko možemo biti. Nikad ne bismo mogli letjeti.

(Iz knjige «Bolje biti vjetar nego list», Majda Rijavec i Dubravka Miljković)