Online predavanje "Poremećaji hranjenja i seksualnost", ponedjeljak 5.6.2023.u 20 h

Pozivamo vas na predavanje pod nazivom "Seksualnost i poremećaji hranjenja" koje će se održati i ponedjeljak 5.6.2023.u 20 h putem Fb stranice Centra BEA. Predavačice su Tomislava Gregov i Marija Novak, edukantice gestalt terapije pod supervizijom a ujedno i volonterke udruge.

Navedeno predavanje održano je u svibnju na Danima seksualnosti u Zadru, te ga ponavljamo za naše korisnike koji će imati priliku predavačicama postavljati pitanja i komentirati.

Rijetko se govori o vezi između poremećaja hranjenja i seksualnih teškoća. Svaki od poremećaja ima drugačiju tipičnu manifestaciju po pitanju seksualnosti, iako treba uzeti u obzir individualne razlike. Većinom, osobe koje pate od poremećaja hranjenja imaju iskrivljenu sliku o vlastitom tijelu te se osjećaju odvojeno od njega, izbjegavajući prilike u kojima bi se trebale razodjenuti i izložiti pogledu druge osobe. Anoreksija najčešće dovodi do gubitka seksualnog interesa i smanjenog libida, dok se kod oblika poremećaja hranjenja koji uključuju prejedanja zna javiti i povremeni promiskuitet, kao način potvrđivanja da je osoba lijepa, željena i voljena.

Pošto osobe oboljele od poremećaja hranjenja tipično "žive u glavi", te su naglašeno kognitivne, teže kontroli i analiziranju, one ujedno sa naporom uspostavljaju spontanost i prepuštanje radi seksualnog užitka. Posebice je seksualnost otežana kod osoba koje nose traumu seksualnog zlostavljanja, kao i kod osoba kod kojih je u pitanju rodna fluidnost ili transrodnost, uz poteškoće u odnosu na tijelo i hranu.

 

Predavanje će biti pohranjeno na Youtube kanalu Centra BEA.

Dobro nam došli!

Photo by KoolShooters