"Moje dijete ima poremećaj hranjenja- kako dalje? " predavanje subota 12.10. u 11 h

Pozivamo vas na predavanje za roditelje i stručnjake koje će se održati u subotu 12.10.2019. od 11 do 13 h u Centru BEA pod nazivom „Moje dijete ima poremećaj hranjenja- kako dalje?“. Predavačice su prof.ped.i psihoterapeut Tončica Šiškov, voditeljica grupe za roditelje u Centru BEA, i sociolog i psihoterapeut  Jelena Balabanić Mavrović.

Na predavanju ćemo predstaviti novu on-line brošuru namijenjenu roditeljima i bližnjima oboljelih od poremećaja hranjenja, preuzetu od irske organizacije Bodywhys. Brošura nudi sustavni pregled ključnih koraka u razumijevanju poremećaja hranjenja, komunikacije s djetetom koje odbija stručnu pomoć, fazama oporavka i recidiva.

Tijekom predavanja sudionici će imati priliku postavljati pitanja i diskutirati o temama vezanima uz izazove roditeljstva osobama koje imaju anoreksiju, bulimiju ili nespecifični poremećaj hranjenja ( uključivo kompulzivno prejedanje). Predavanje će se održati u Centru BEA, Ilica 106a, Zagreb.

Citat iz brošure:

Poremećaj hranjenja možemo shvatiti kao fizičku manifestaciju emocionalnih problema. Umjesto da se suoči s emocionalnim problemom koji ga je snašao, vaše dijete može naći utjehu u određenim ponašanjima vezanima za hranu.

Sve vas to može zbunjivati jer će vam se činiti da je dijete potpuno usredotočeno na hranu i samo na hranu, ali dok pružate potporu svojem djetetu, važno je da uvidite koji se tu veći problemi skrivaju. Poremećaj hranjenja najbolje se može opisati kao sredstvo za nošenje sa situacijom. Vašem djetetu hrana i obroci mogu biti jedan od rijetkih aspekata njegova života nad kojim ima određenu kontrolu, pa bi to mogao postati način na koji će pokušati uspostaviti nekakvu kontrolu i nad drugim aspektima života.

U početku vam se to može činiti nelogičnim, ali svi mi imamo neke probleme koji nam se pojave u životu i koji su izvan naše kontrole. Možda vaše dijete još nije razvilo druge mehanizme s pomoću kojih bi se nosilo sa situacijom. Upravo bi to mogao biti važan dio procesa liječenja i oporavka u kasnijoj fazi.

Dok radite na razumijevanju poremećaja hranjenja, jako je važno da shvatite kako vaše dijete nije odlučilo dobiti poremećaj hranjenja. Ovo može biti posebno važno u smislu da ne okrivljujete svoje dijete.

Jednako tako, kako biste pomogli svom djetetu na putu prema oporavku, važno je razumjeti i osvijestiti da poremećaj hranjenja nije “faza” koja će proći sama od sebe.

Poremećaj hranjenja vrlo je ozbiljan poremećaj mentalnog zdravlja te se mora tako i liječiti.

Sudjelovanje na predavanju je besplatno, uz obaveznu raniju prijavu mailom na info@centarbea.hr