Trudnoća i poremećaji hranjenja

Poremećaji hranjenja u trudnoći

Trudnoća za mnoge žene predstavlja dugo očekivani period života. U mnogim kulturama ona je simbol blagostanja i sreće. No je li uvijek baš tako?  Trudnoća je prije svega period tranzicije.  Period je to u kojem žena prolazi  kroz niz bioloških, psiholoških i socijalnih promjena koje zahtijevaju prilagodbu. Kao i svaka druga prilagodba, i ova predstavlja izazov kojeg često prati stres. Ženin radni odnos na neko vrijeme staje, mijenja se životna rutina... a od svih promjena, daleko najočiglednija svakako je ona u fizičkom izgledu žene.

U periodu od 9 mjeseci ženino tijelo prolazi niz hormonalnih oscilacija, promjena u težini i obliku tijela praćenih promjenom ženine percepcije vlastita tijela. Zbog naglih promjena kroz koje prolazi, u jednom trenutku trudnica se može osjećati kao da gubi kontrolu nad vlastitim tijelom. Ono raste i mijenja oblik bez njene  volje, kao da više uopće nije pod njenim utjecajem. Kod nekih trudnica tako nagle promjene mogu probuditi potrebu za ponovnom uspostavom kontrole nad svojim tijelom. Uspostava kontrole za mnoge znači restrikciju u unosu hrane ili ekstremno vježbanje kako bi „uspostavile red“.

Pored toga, za vrijeme trudnoće uistinu se puno pažnje pridaje vaganju, dobivanju određene količine kilograma, hranjenju „zdravim“ namirnicama što može biti triger za pojavu simptoma poremećaja hranjenja. Relapsi odnosno ponovna pojava simptoma nisu rijetki za vrijeme trudnoće koja zahtijeva prilagodbu u raznim segmentima života. Prema podacima istraživanja provedenog u Hrvatskoj 1-3 % žena tijekom trudnoće pokazuje neke od simptoma poremećaja hranjenja, a 21.7% žena izjavljuje da drži umjerenu do ekstremnu dijetu koju im nije propisao liječnik.

Žene koje se odluče na držanje nepropisane dijete tijekom trudnoće pokazuju više simptoma anksioznosti i brige jer se kod njih u sukobu nalaze potrebe za uspostavom kontrole nad vlastitim tijelom i brige za dobrobit nerođenog djeteta. Zbog euforične slike koju stvaramo o trudnoći, trudnicama je često teško priznati da imaju problem i da za njih nije sve tako bajno. Prema istraživanju u Kanadi, većina žena ne kaže svojem liječniku da ima simptome poremećaja hranjenja za vrijeme trudnoće, uglavnom zbog straha od osude. S druge strane, doktorima je često teško uočiti simptome jer se žena  doima zdravom. Sve navedeno rezultira čestim neprepoznavanjem poremećaja hranjenja u trudnica. Izrazito je važno uspostaviti iskrenu komunikaciju sa svojim liječnikom. Važno je reći svom doktoru o prošlim ili trenutačnim simptomima poremećaja hranjenja je jer rana intervencija ključna za zdravlje majke i bebe. Ako ste u tekstu prepoznali sebe ili vama blisku osobu, obratite se za pomoć. Vaša priča o trudnoći možda nema bajkoviti početak, ali to ne znači da ne može imati sretan kraj.

                                                                                         Martina Štrk, volonterka Centra BEA

                                                                                                   

Popis literature

Primorac, K., & Nakic Radoš, S. (2018). Body image satisfaction, perfectionism, and eating disorder symptoms in pregnant women. In S. Nakic Radoš (Ed.), Protection and promotion of the well-being of children, youth, and families: Selected Proceedings of the 1st International Scientific Conference of the Department of Psychology at the Catholic University of Croatia (pp. 173-190).

Today's Parent ( 2017) Pregnancy is the eating disorder trigger that no one ever talks about. Preuzeto sa https://www.todaysparent.com/pregnancy-health/pregnancy-is-the-eating-di...