Slikovnica za sestre i braću oboljelih od anoreksije

Torta za balerinu Elu: Kako djeci objasniti anoreksiju?

Kako s djecom razgovarati o teškim temama?  Pitanje je to koje muči svakoga roditelja čija obitelj proživljava teške trenutke noseći se s nekim novim i nepoznatim okolnostima. Teško je odabrati riječi koje će djetetu objasniti težinu situacije sukladno njegovom razvoju. Situacija postaje još kompleksnija kada se radi o psihičkim poremećajima koje zbog njihove prirode često jedva razumiju i odrasli. Prepoznala je to i Naklada Slap te je u 2016. godini izdala liniju slikovnica koje nastoje djeci približiti psihičke poremećaje njihovih članova obitelji. Jedna od slikovnica je „Torta za balerinu Elu“ autorice Anje Freudiger koja nastoji djeci objasniti anoreksiju. Slikovnica je namijenjena djeci starijoj od 5 godina.

Glavni lik ove slikovnice nije osoba oboljela od anoreksije, već njena sestra Marija. Marija je djevojčica koja sa svojom starijom sestrom Elom peče kolače i priča priče. To je zajednička radinost u kojoj obje uživaju. Ali odjednom, stvari se počinju mijenjati. Ela više ne želi ni peći ni jesti Marijine kolače. I ne samo to, ona čak više nema ni volje ni strpljenja pričati Mariji priče. Marija osjeća da se nešto mijenja. Njen odnos sa starijom sestrom sada je mnogo drugačiji nego prije. Osim toga, Marija vidi da se Ela drugačije ponaša i prema mami i tati. Cijela obiteljska dinamika najednom je izmijenjena. Elino tijelo se mijenja, a ona se sve više povlači u svoju sobu i rijetko prisustvuje druženju s obitelji. Marija je tužna jer vidi da se s Elom nešto događa, ali ne zna što bi napravila. A onda jednoga dana sve eksplodira. Mama i Ela su se posvađale, Ela odlazi u bolnicu, a Marija doma nervozno čeka da čuje što se to događa s njenom sestrom. Na posljetku ipak doznaje; njena sestra Ela ima anoreksiju. Oporavlja se i uskoro će doći doma i ponovo joj čitati priče.

Čitajući slikovnicu ubrzo ćete shvatiti da ovo nije samo Marijina priča. Ovo je i vaša priča. I vašu je obiteljsku dinamiku protresao snažan vrtlog koji nosi sve pred sobom: anoreksija. Radnju priče diktira bolest. Bolest je ta koja mijenja rutinu, unosi nemir i pred cijelu vašu obitelj stavlja nove izazove. U tom trenutku, sve drugo postaje manje bitno. I naravno da je tako. Prioriteti se naglo mijenjaju i najveća količina vaših napora i energije usmjerena je borbi s tom opakom bolešću. Stoga najveći dio vašeg vremena i pažnje odlazi oboljelom djetetu. Nosite se s velikom količinom neugodnih emocija: straha, tuge, ljutnje…

Nakon cijelog dana provedenog u tim iscrpljujućim uvjetima teško je doći doma i posvetiti se i ostatku vaše obitelji. Zato je u ovom trenutku dobrodošla pomoć u svim oblicima. Jedan od alata kojeg možete koristiti jest upravo ova slikovnica. Ona može poslužiti kao dobar način da „probijete led“ i počnete sa svojim drugim djetetom razgovarati o tome što se događa s njegovom/njezinom bratom ili sestrom. Vaše dijete iako malo, shvaća da se nešto mijenja i ima potrebu saznati što. U svojem je dosadašnjem životu već pohranilo neka iskustva, izgradilo očekivanja i sada osjeti da ova situacija nije kao prije. Isto to shvaća i Marija u ovoj priči. I ona baš kao i vaše dijete, doživljava nagli prekid dosadašnjih aktivnosti sa sestrom. I ona se baš kao i vaše dijete osjeća zbunjeno, tužno i preplašeno.

Stoga će se vaše dijete vrlo lako identificirati s Marijom i to može djelovati olakšavajuće jer dijete spoznaje da nije jedino koje to osjeća. Postoji netko tko osjeća isto što i on, netko tko prolazi vrlo slične stvari. I taj netko je ni više ni manje nego glavni lik slikovnice! Kako je samo ohrabrujuće kada se dijete koje je trenutačno u sjeni svega što se događa, dobije priliku pronaći u glavnom liku neke priče. Očito je taj lik jako važan kada je dobio glavnu riječ, zar ne? Jest, važan je. To je poruka koju djetetu možete poslati čitajući s njim. Pomozite mu da prepozna sebe u priči. Postavite mu pitanja. Primjerice: Vidiš kako Marija i Ela zajedno peku kolače, a što ste ti i tvoj brat/seka obožavali raditi zajedno? Nedostaje li ti to baš kao i Mariji? Što bi ti voljela reći svojem bratu/sestri.. i tako dalje. Razvitak Marijine i Eline priče možete povezivati s razvitkom vaše priče. Najednom će cijeli taj kaos dobiti neku strukturu. To može djelovati olakšavajuće i vama i djetetu. Kroz neke stvari možete proći i više puta.  Osim toga, čitanje slikovnice pomoći će vam u pronalasku riječi s kojima ćete lakše djetetu objasniti što je to uopće anoreksija.

Djeca ovo mogu tek dijelom shvatiti jer je je jedna od karakteristika njihova kognitivnog razvoja da ne mogu razmišljati o apstraktnim idejama kao što su psihički poremećaji. Te ideje im treba približiti što je konkretnije moguće. U slikovnici se autorica služi usporedbama. Usporedbe i vama mogu pomoći. Možete preuzeti neke usporedbe iz slikovnice i osmisliti vlastite kako biste djetetu što više približili to stanje. Primjerice Marija tjeskobu i neizvjesnost koju osjeća naziva „kamenom u trbuhu“. Na taj način nastoji slikovito dočarati pritisak kojeg ranije nije osjećala, grč u želucu koji je za nju neko sasvim novo iskustvo baš kao kamen koji se odjednom pojavio u njenom želucu. Probajte i vi osmisliti par usporedbi koje mislite da bi mogle funkcionirati za vas i vaše dijete. Neka one bude što konkretnije i usmjerene na stvari iz vaše okoline kako bi ih djeca što lakše usvojila i razumjela.  

Zadnje, a možda i najvažnije, ova priča ima sretan kraj. Ela se oporavlja i uskoro će ponovo Mariji čitati priče. Sretan završetak budi nadu. Nadu koja je u ovim trenucima svima prijeko potrebna. Sretan kraj djetetu će pružiti sigurnost i osjećaj olakšanja jer je glavni lik s kojim se poistovjećuje uspješno prevladao sve nedaće koje su ga snašle. Stoga ovo nije sasvim obična priča, ovo je terapeutska priča uz pomoću koje ćete zajednički s djetetom proraditi neke od emocija s kojima se suočavate.   

 

Martina Štrk

Popis literature:

Berk, L. (2006). Psihologija cjeloživotnog razvoja. Jastrebarsko: Naklada Slap.

Evenio (2017). Što su terapeutske priče i kako pomažu djeci https://www.evenio.hr/sto-terapeutske-price-pomazu-djeci/?fbclid=IwAR0WBOeGVhcPdJlSGz7c9wP56bvpdnZ_6XxSqISw4Tn7mOwtjkHKnRhKJeE posjećeno 29.prosinca 2018.

Freudiger,A. (2016). Torta za balerinu Elu. Jatrebarsko: Naklada Slap.