Terapija usredotočena na suosjećanje i poremećaji u hranjenju- predavanje subota 10.11 u 11 h

Pozivamo vas na predavanje „Terapija usredotočena na suosjećanje i poremećaji u hranjenju“ psihologinje i psihoterapeutkinje Petre Malešević koje će se održati u subotu 10.11.2018. u Centru za poremećaje hranjenja BEA, Ribnjak 38 od 11 do 13 h.

Mgr. psih. Petra Malešević ima značajno iskustvo u psihoterapijskom radu s osobama oboljelima od poremećaja hranjenja pri čemu primjenjuje metode KBTa i terapije usredotočene na suosjećanje (Compassion Focused Therapy).

Terapija usredotočena na suosjećanje intenzivno je posvećena fenomenima koje prepoznajemo u poremećajima u hranjenjuizrazitoj samokritičnosti (pa čak i samomržnji), osjećaju srama, nedostatku emocionalne regulacije te potrebi za razvijanjem ohrabrujućeg i razumijevajućeg odnosa prema sebi. Terapija usredotočena na suosjećanje je integrativna terapija koja povezuje znanja iz bihevioralne, evolucijske, biološke i kognitivne psihologije, radova J. Bowlbyja, neuroznanosti, psihoanalize, rogerijanske psihoterapije i vlastitih novih saznanja. Razvila se iz rada s klijentima s visokim osjećajem srama i samokritičnosti unutar 3. vala bihevioralno-kognitivnih terapija. U posljednjih tridesetak godina pokazala je vrlo dobre rezultate u radu s klijentima s različitim poteškoćama.

Osobe s poteškoćama u odnosu na tijelo i hranu kroz ovu terapiju mogu raditi na otvaranju svom problemu, istraživanju njegovih bioloških i socijalnih temelja, a  bez, tako čestog, samoosuđivanja. Cilj je razumijeti korijene svojih problema, kako bi se uz pomoć terapeuta uspjelo pronaći mudro rješenje koje će voditi ka vlastitoj dobrobiti. Pritom se uzima u obzir priroda ljudskog hranjenja kao jednog od načina tjelesnog umirivanja, specifičnosti ljudskog socijalnog mozga te ljudska sklonost osjećaju srama i samokritičnosti tj. kompetitivnom/statusnom razmišljanju. Predavanje će biti interaktivno, i svi će imati prilike sudjelovati u vježbama koje primjenjuje ovaj relativno nov psihoterapijski pristup.

Ulaz je slobodan, uz obaveznu prijavu mail na info@centarbea.hr

Sudjelovati mogu i maloljetne i punoljetne osobe koje zanima bolje razumijevanje vlastitih emocija i unapređenje odnosa sa sobom.

VIŠE O TERAPIJI USREDOTOČENOJ NA SUOSJEĆANJE (COMPASSION FOCUSED THERAPY)

Zbog čega nam je u ovom nepredvidivom i često kaotičnom svijetu, koji nismo birali, potrebna suosjećajnost? I kako je uopće definiramo?

Začetnik terapije usredotočene na suosjećajnost prof. Paul Gilbert, prakticirajući KBT prije mnogo godina, zamijetio je da značajne prepreke u ozdravljenju predstavljaju velika samokritičnost, nedostatak razumijevanja za vlastiti problem i pomanjkanje ohrabrujućeg i toplog odnosa prema sebi. Zapitao se – zašto se tako često okrivljujemo za posljedice događaja na koje nismo mogli utjecati i koje nismo birali. Sadašnju anksioznost, depresivnost i druge probleme ne uspijevamo povezati s našom ljudskom prirodom i životnim događajima. Usto nismo svjesni kako radi naš mozak i na koji način ga je evolucija učinila «zeznutim».

Suosjećajnost se u terapiji usredotočenoj na suosjećajnost definira kao «osjetljivost na patnju uz motivaciju umanjiti ili otkloniti patnju te je prevenirati». Značajan aspekt ovakve definicije suosjećajnosti je njezin drugi, «aktivan» dio koji pretpostavlja aktivno rješavanje problema i rad na promjeni. Upravo ovaj drugi, aktivni dio suosjećajnosti često biva izostavljen iz kolokvijalnih i osobnih značenja suosjećajnosti. Cilj terapije je izgradnja «suosjećajnog uma» koji zamjećuje, osjeća, razumije vlastitu i tuđu patnju, bez osuđivanja i uz potrebnu toleranciju na neugodne osjećaje, sa željom za dobrobiti, kako bi mogao poduzeti potrebne korake koji vode ka otklanjanju patnje i izgradnji poželjnog života. Ovakvo razumijevanje suosjećajnosti podrazumijeva integraciju koncepta ne samo u vlastiti život klijenta i psihoterapeuta već i u društvene aspekte života kao što su: zdravstvo, obrazovanje, radni i poslovni život, kazneni sustav. U svijetu opterećenom sukobima, nasiljem, velikim ekonomskim razlikama, nedostatkom pravednosti i tolerancije, uz veliku opterećenost i sveprisutni perfekcionizam, ovako definirana suosjećajnost te rad na njenoj izgradnji i primjeni uz znanstvenu podloženost, predstavljaju kvalitetnu priliku za izgradnju boljeg i održivog svijeta.

Kako brižno njegovati sebe, postati dovoljno «snažan, hrabar, mudar i posvećen vlastitoj dobrobiti», kako bismo se mogli otvarati (brojnim) životnim izazovima i tražiti rješenja, tj. kako izgraditi «suosjećajni um», zadatak je ove psihoterapije.

VIŠE O PETRI MALEŠEVIĆ

Petra Malešević, dipl. psiholog, psiholog-psihoterapeut,rođena je u Zagrebu 1973.g. gdje je završila XVI. jezičnu gimnaziju. 2001.g. završila je magistarski studij psihologije na Karlovu Sveučilištu u Pragu.

Od 2011.g. nalazi se u edukaciji iz bihevioralno-kognitivnih psihoterapija te je trenutno u završnoj fazi edukacije. Član je Psihološke komore RH i Hrvatskog udruženja za bihevioralno-kognitivne terapije.

2016.g. završila je iskustveni i trenerski stupanj autogenog treninga po metodi Milenka Vlajkova.

Široko područje njena interesa predstavljaju terapije iz 3. vala kognitivno-bihevioralnih terapija. 2014.g. pohađala je stručnu edukaciju iz «Mindfulnessa baziranog na programu kognitivne terapije usredotočene svjesnosti» u Hrvatskom udruženju za bihevioralno-kognitivne terapije. U studenom 2016.g. educirala se iz terapije prihvaćanjem i posvećenošću (Acceptance and Commitment Therapy) u organizaciji udruge “Igra leptira” i pod vodstvom prof. Igora Krnetića.

2017.g. završila je postdiplomsku dodatnu psihoterapeutsku edukaciju iz terapije usredotočene na suosjećanje (Compassion Focused Therapy) u organizaciji University of Derby u Ujedinjenom Kraljevstvu, kod samog začetnika ove psihoterapije prof. Paula Gilberta.

Njeno radno iskustvo obuhvaća psihološko savjetovanje i psihoterapeutski rad s odraslim osobama i mladeži. S privatnom praksom «KBT opcija» surađuje kao stručni suradnik za područje kognitivno-bihevioralne terapije te terapije usredotočene na suosjećanje.