Posljednje predavanje u sezoni- New Maudsley metoda 9.6.subota

Pozivamo vas na posljednje predavanje u Centru BEA prije ljetne stanke. Predavanje iz ciklusa New Maudsley metode održat će se u subotu 9.6.od 11 do 13 h, pod nazivom "Dobar partnerski odnos - skrivena podrška procesu oporavka djeteta".

Predavačice su Tončica Šiškov, prof.ped.i psihoterapeut, i Jelena Balabanić Mavrović, sociolog i psihoterapeut.

 

Predavanje je namijenjeno roditeljima oboljelih, ali i stručnjacima koji rade s oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima ( psiholozima, psihoterapeutima, liječnicima, medicinskim sestrama, pedagozima, socijalnim pedagozima, nutricionistima itd.).

Članovi obitelji se na različite načine nose s poremećajem hranjenja djeteta pri čemu, unatoč najboljim namjerama, nije uvijek lako, pa ni moguće, pristupiti i postupiti u skladu s primjerima dobrih praksi. Briga za oboljelo dijete, bilo ono maloljetno ili punoljetno, opterećuje cijelu obitelj, emocionalno je oslabljuje i suočava s brojnim izazovima i dilemama. Iz neznanja i neiskustva, pod utjecajem emocija, roditelji ponekad pribjegavaju obrascima pružanja apsolutne podrške i podređivanja vlastitog života oboljelom članu. Neki roditelji negiraju i umanjuju rizike vezane uz poremećaje hranjenja, dok se drugi ljute i kritiziraju dijete i drugog partnera... 

Nema sumnje, poremećaj hranjenja djeteta veliko je iskušenje i za roditelje kao partnere. Fokus na oboljelo dijete može rezultirati i udaljavanjem u partnerskom odnosu, ukazati na različitosti među njima, pojačati već postojeće poteškoće u emocionalnoj vezi ili kreirati nove, oslabiti odnos... Kako bi odnos između partnera izdržao iskušenja koja donosi pojačanja briga i tjeskoba vezana uz oboljelo dijete, važno je spoznati potencijalne negativnosti, ali i mogućnosti novonastale situacije.

Važno je imati na umu da su roditelji jedan od ključnih stupova u procesu izliječenja, te da će maloljetno ili punoljetno dijete koje se bori s ovim poremećajem lakše napredovati uz osnažene roditelje koji spremnije balansiraju u složenoj sprezi uloge roditelja i uloge partnera. Roditelji su prvenstveno emocionalni partneri, te mogu pronaći načine kako da ostanu povezani u razdobljima u kojima se dijete oporavlja od poremećaja hranjenja, razdobljima teškima za čitavu obitelj.

Sudjelovanje u predavanju je slobodno, uz obaveznu raniju prijavu mailom na info@centarbea.hr 

Ukoliko ste novi korisnik usluga Centra za poremećaje hranjenja BEA, molimo u mailu prijave naglasite jeste li roditelj ili stručnjak.