Okrugli stol "Zdravlje u svakoj veličini tijela" utorak 28.11.

 Pozivamo vas na javno predstavljanje pilot ptojekta "Zdravlje u svakoj veličini tijela" koje će se održati u utorak 28.11.u 10 h u knjižnici Bogdana Ogrizovića na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Stručni skup na istu temu održat će se u petak 8.12.2017.u NZJZ "Dr.Andrija Štampar". Predstavljanje pristupa pročitajte u on-line brošuri Zdravlje u svakoj velicini tijela - brosura.pdf

Na okruglom stolu će govoriti voditeljica pilot projekta mag.nutric.Maja Žanko, psihijatar Hrvoje Handl, pedagoginja i psihoterapeutkinja Tončica Šiškov, te mr.sc.Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA.

Govornici će odgovarati na pitanja iz publike te na pitanja predstavnika medija. Projekt je namijenjen osobama oboljelima od kompulzivnog prejedanja, i promiče nedijetni pristup poremećenom odnosu prema hrani.

Pilot projekt "Zdravlje u svakoj veličini tijela" provodi se tijekom 10 tjedana u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, uz suradnju udruge Creativa i Centra za poremećaje hranjenja BEA.

Inspiriran je pristupom Health at every size koji pomaže oboljelima kroz holistički pristup njihovom ponašanju, tijelu i emocijama, te psihoterapijskim intervencijama omogućuje razumijevanje okidača za prejedanje.

Što su izjavili neki od polaznika programa "Zdravlje u svakoj veličini tijela":

U programu sam dosta toga promijenio. Vraćaju mi se neka davno izgubljena osjetila. Više uživam u hrani jer je jedem polako i svjesno. Ne jedem uz televizor ili mobitel. Ne jedem ako sam uzrujan tj. tek kad se smirim. Koristim neke od meditacija naučenih na radionicama. Bolje shvaćam neke međuljudske odnose kao i neka stanja u kojima se svakodnevno nalazimo. Nakon ulaska u program puno sam smirenija, nisam u stalnoj grozničavoj utrci za manjim brojem na vagi. Vaga nema više tu moć da određuje moje raspoloženje i osjećaj vrijednosti. „Dozvola“ da jedem što hoću, pa tako i recimo čokoladu, ili pizzu, dovela je do toga da više  nemam potrebu jesti takvu hranu. Ako se zaželim slatkiša, dozvolim ih sebi ali to više nisu velike količine, nego sam zadovoljna npr. redom ili dva čokolade. Rekla bih da je najveća, ili možda meni osobno najbitnija razlika u tome da se u programu ne koriste metode posramljivanja i zastrašivanja, da nam se ne nabija krivica, već se svakome daje sloboda da jede što želi, nema zabrane, već se nastoji uvesti ravnoteža. Također mi je bitno da se svaku individuu poštuje i ohrabruje da uživa u životu i da se zavoli takvom kakva jest sada, u ovom trenutku, a ne da stalno moramo živjet zamišljajući kako će život biti divan/sretan/lijep jednoga dana kad smršavimo..

Stručni skup 8.12.2017 u NZJZ "Dr.Andrija Štampar" predstavit će pristup Zdravlje u svakoj veličini tijela stručnoj zajednici. Prijavite se na www.centarbea.hr/zdravlje-u-svakoj-velicini  ili na Centar BEAZagreb@gmail.com 

Više o pristupu Zdravlje u svakoj veličini tijela pročitajte ovdje Zdravlje u svakoj veličini tijela.pdf